Az EU-csúcs támogatta légvédelmi eszközök sürgős szállítását Ukrajnának

2024. április 18., 09:27

Az uniós vezetők csúcstalálkozója sürgősnek tartja további légvédelmi eszközök biztosítását Ukrajna számára, és felszólította a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel a szükséges katonai segélyek szállítását, beleértve a tüzérségi lőszereket és rakétákat – derül ki az EU-csúcs első, április 17-i napja után kiadott tájékoztatásból, amelyet a Jevropejszka Pravda ismertetett április 18-án hajnalban.

Az Európai Tanács határozottan elítélte az orosz légi- és rakétatámadásokat Ukrajna polgári lakossága, valamint polgári és kritikus infrastruktúrája ellen, így az energiaszektor elleni közelmúltbeli fokozott támadásokat is.

„Az Európai Tanács hangsúlyozza, hogy sürgősen el kell látni Ukrajna légvédelmét, valamint fel kell gyorsítani és fokozni kell az összes szükséges katonai segély szállítását, ezen belül a tüzérségi lőszerekét és rakétákét” – áll a közleményben.

A vezetők ígéretet tettek arra, hogy az EU és tagállamai fokozzák a humanitárius és polgári védelmi segítségnyújtást, beleértve az olyan berendezéseket, mint a generátorok és a transzformátorok.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)