Kecskeméten vendégszerepelt a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes

2024. április 30., 13:17 , 1208. szám

Első alkalommal szerveztek Ifjúsági Fesztivált Kecskeméten, melynek célja, hogy megszólítsa a határon túli és anyaországi középiskolás diákokat, és egyfajta kapcsolatot, hidat építsen a fiatal generációk között.

A fesztivál keretében számos különleges programmal várták a határon túli és helyi fiatalokat a szervezők. Többek között lehetőség volt részt venni pályaorientációs, önismereti, változásmenedzsment, pénzügyi tudatosság és számos érdekes workshopon, táncházon, különböző természettudományos laboron, irodalmi tehetségműhelyen, valamint még „A papnak is be lehetett szólni” beszéltetésen. Ezen felül több plenáris előadással, valamint különböző tematikájú programmal várták a fiatalokat.

Az eseményre Erdélyből és a Vajdaságból is több településről érkeztek középiskolás diákok, vidékünket pedig a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes képviselte, akik az április 25–27. között megrendezett fesztiválon a Széchenyi István Közösségi Ház által bekapcsolódott programsorozat keretében fel is léptek az eseményen. A tánckar a 2023-as „Szól a fülemüle!” – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatón első helyezést ért el, az ifjúsági eseményen első alkalommal képviselte Kárpátalját a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola delegálása által. A tánckar fellépése előtt Gál Zsombor, a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy határokon átívelve óvjuk, ápoljuk a kultúránkat. Ezt követően a Rezeda Néptáncegyüttes Szilágysági regrutabál című koreográfiáját láthatták az érdeklődők. Majd a Csipkefa zenekar által táncházi alkalmon vehettek részt.

Váradi Enikő, a Beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes művészeti vezetője elmondta: „Örömmel vett részt a tánckar a fesztiválon. A gyerekek számára mindig élmény, amikor nemcsak otthon, de külföldön is bemutathatják mindazt, amire készülnek hónapok óta. Az ilyen alkalmak kiválóak egyben arra is, hogy határokon átívelve kapcsolatok létesüljenek az ifjú generációk között.”

            kőváry