A munkaszerződés felbontásáról ittasság miatt

2024. április 30., 17:53 , 1207. szám

„Ismerősöm és barátai a munkanap végén az öltözőben koccintottak egy születésnapos kolléga egészségére, amiért hármukat elbocsátották. Elég, ha a vállalatvezető ittasnak mondja a dolgozóját, és máris kirúghatja?”

– A Munkatörvénykönyv 40. cikkelyének 7. pontja kimondja, hogy a határozatlan idejű munkaszerződést, valamint a határozott idejű munkaszerződést a lejárta előtt felmondhatja a munkáltató abban az esetben, ha a munkavállaló a munkahelyén ittas állapotban, kábítószer vagy toxikus anyag okozta bódultság állapotában jelenik meg.

Az Mtk. 40. cikkelyének 7. pontja szerinti felmondás lényegében a munkaszerződésnek a munkáltató kezdeményezésére történő felbontása a munkafegyelem durva megsértése miatt, tehát a munkavállaló ittas, bódult állapotban való megjelenése a munkahelyén ki is meríti a munkafegyelem megsértésének fogalmát. Azonban a szankció alkalmazására nemcsak akkor van lehetőség, ha a munkavállaló ittas állapotban érkezik a munkahelyére, hanem akkor is, ha munka közben fogyaszt szeszes italt. Még az a munkavállaló is, aki néhány perccel a munkanap vége előtt fogyaszt alkoholt, súlyosan megsérti a munkafegyelmet, és ezért felelősségre vonható.

Ugyanakkor a munkavállaló nemcsak fegyelemsértés miatt kerülhet abba a helyzetbe, hogy bódult a munkahelyén, hanem például az orvos által számára felírt gyógyszerek hatására is. Nyilvánvaló persze, hogy a gyógyszer okozta kábult állapot és a következményeinek megítélése eltérő lehet különböző területeken, például egy könyvelő és egy pilóta esetében. Az utóbbinál a bódult állapot előfordulása bármilyen okból megengedhetetlen a lehetséges súlyos következmények miatt.

Megjegyzendő továbbá, hogy a munkahelyen ittas állapotban való megjelenésen rendszerint a vállalkozás területén munkaidőben való megjelenés értendő. A munkahelyen való ittas megjelenés munkaszüneti időben, szabadnapon, szabadság idején stb. nem lehet a munkavállaló elbocsátásának alapja. A kötetlen munkaidőben dolgozó munkavállalók azonban elbocsáthatók a 40. cikkely 7. pontja alapján abban az esetben is, ha a munkavégzés befejezése után tartózkodtak ittas állapotban a munkahelyükön.

A Legfelsőbb Bíróság határozata értelmében az ittas állapot, a kábítószer vagy toxikus anyag okozta bódultság egyaránt alátámasztható orvosi szakvéleménnyel vagy egyéb bizonyítékokkal, amelyeket a bíróságnak kell megfelelően értékelnie (lásd: Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів», від 06. 11. 1992 № 9!). Ez pedig annyit tesz, hogy a tényállás megerősítéséhez ilyen esetekben elegendők a megbízható tanúk egymásnak nem ellentmondó vallomásai. Egyébként az ittas állapotot még aznap igazolni kell.

Tartsuk szem előtt, hogy jogvita esetén a Polgári perrendtartási törvénykönyv 76. cikkelye szerint bizonyíték minden olyan adat, amely alapján a bíróság megállapítja az ügyben részt vevő felek követeléseit és kifogásait alátámasztó körülmények (tények) fennállását vagy hiányát, valamint minden egyéb olyan körülmény, amely fontos az ügy szempontjából.

Az ittasság miatti elbocsátás mint eljárás lényegében megegyezik azzal, amit a munkáltatónak a munkafegyelem megsértése miatti elbocsátás esetére előírnak a jogszabályok. Megjegyezném ugyanakkor, hogy a munkavállaló elbocsátása a munkafegyelem megsértése miatt nem kötelessége a munkáltatónak, hanem joga. Tehát alkalmazhat enyhébb szankciókat is a vétkessel szemben, de akár le is mondhat a szankcionálásról, ha például egy kiváló dolgozóról van szó, aki korábban soha nem sértette meg a munkafegyelmet.

hk