Zelenszkij Trump javaslatairól a háború befejezésére

2024. április 17., 09:55 , 1206. szám

Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, nincs szüksége „primitív” ötletekre az Egyesült Államok leendő elnökjelöltjétől, Donald Trumptól az Oroszországi Föderáció által folytatott agressziós háború befejezését illetően – írja a Jevropejszka Pravda (JP) az ukrán államfőnek a Politicónak adott interjúját idézve április 10-én.

Az elnök közölte, kész meghallgatni Trump javaslatait a háború befejezésére, de szerinte „ha ezek abból állnak, hogy egyszerűen feladjuk a területeinket, akkor nagyon primitívek”.

„Nagyon erős érvekre van szükségem. Nincs szükségem fantasztikus ötletekre. Reális ötletekre van szükségem, mert emberek élete forog kockán” – tette hozzá Zelenszkij.

Ukrajna elnöke ugyanakkor tisztelettel beszélt Trumpról, mint olyan vezetőről, akivel konstruktív partnerséget kíván kiépíteni – jegyzi meg a Politico.

„Az üzeneteket és a kontextust a megfelelő embereken keresztül közvetítettük – jelezte az államfő. – Azt mondtuk, hogy szeretnénk, ha Donald Trump eljönne Ukrajnába, mindent a saját szemével látna, és levonná a saját következtetéseit. Mindenesetre készen állok találkozni vele és megbeszélni a kérdést.”

Zelenszkij elmondta, hogy Trump jelezte érdeklődését a meghívás iránt, de időpontot nem tűzött ki.

Trump kampánystábja ugyanakkor közölte, hogy nem volt hivatalos kapcsolat Zelenszkij és az Egyesült Államok volt elnöke között.

„Nem volt semmilyen kapcsolat Zelenszkij részéről, és... Trump nyilvánosan kijelentette, hogy nem lenne helyénvaló most Ukrajnába utazni, mert nem ő a legfelsőbb főparancsnok” – áll a stáb e-mailjében.

A JP emlékeztet, a leendő republikánus elnökjelölt korábban nemegyszer kijelentette, hogy megválasztása esetén 24 órán belül megállapodna a békekötésről Oroszország és Ukrajna között. De többször is elutasította, hogy nyilvánosan kifejtse, hogyan lesz képes ezt megtenni.         

(ntk/eurointegration.com.ua)