A társadalombiztosítási időről

2024. április 29., 15:32 , 1207. szám

„Hogyan bizonyítsa az ember, hogy dolgozott, jár neki a nyugdíj, ha üres a munkakönyve?”

– Kétségtelen, hogy a munkakönyv rendkívül fontos okmány, amikor az öregségi nyugdíjhoz szükséges társadalombiztosítási idő meglétét kell igazolni, de nem az egyetlen dokumentum.

Segíthetnek igazolni a munkaviszonyt és a társadalombiztosítási hozzájárulás fizetését a munkáltató (vállalkozás, intézmény, szervezet) tanúsítványai; a vállalati rendelkezések kivonatai; a munkavállaló által megőrzött számlák és bérkimutatások; a munkahelyi igazolások és jellemrajzok; a munkaszerződések és megállapodások a végrehajtásukat igazoló bejegyzésekkel; a munkával töltött időszakra vonatkozó információkat tartalmazó egyéb dokumentumok. Bizonyítékként elfogadható még a szakszervezeti tagkönyv is. A tagsági díj fizetésére vonatkozó bejegyzések igazolhatják, hogy a személy a cég dolgozója volt egy bizonyos időszakban. Ezeket a dokumentumokat a polgár a munka- vagy szolgálati helyeitől, tanulmányi intézményeitől vagy a levéltárakból igényelheti ki.

Sajnos a rendszerváltást követő időszakra vonatkozó dokumentumok, levéltári anyagok gyakran hiányosak. Ilyenkor elfogadható két vagy több olyan tanú vallomása is, aki együtt dolgozott a nyugdíjellátást kérelmező személlyel egy adott vállalatnál, intézménynél, szervezetnél.

A biztosítási időnek tanúk vallomásával történő megerősítéséhez a Nyugdíjalaphoz kell fordulni (lásd: Постанова КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», від 12 серпня 1993 р. № 637!).

Ilyenkor a tanúknak az alábbi dokumentumokat kell bemutatniuk a Nyugdíjalap meghatalmazottjának:

• személyi igazolvány;

• az adózói nyilvántartási lap regisztrációs számáról kiadott igazolás;

• munkakönyv.

Ha a 2000. július 1. utáni időszakra vonatkozó adatokra van szükség, fordulhatunk a Nyugdíjalap területi részlegéhez. Kivonatot kérhetünk a biztosítottak nyilvántartásából a Nyugdíj­alap elektronikus szolgáltatási portálján keresztül is, vagy használhatjuk az elektronikus szolgáltatások egységes állami portálját, a Gyiját.

Ha valaki egyéni gazdálkodó volt, és biztosítási díjat fizetett, a biztosítási idő a fizetési megbízások, a banktól kapott nyugták, a postai átutalásokat igazoló dokumentumok, a biztosítási járulék befizetésével kapcsolatos egyéb dokumentumok vagy a Nyugdíjalapnak a biztosítási hozzájárulás fizetésére vonatkozó információi alapján számítható ki.

Az egyéni vállalkozók (FOP) esetében a biztosítási idő igazolása a biztosítási díj fizetésére vonatkozó dokumentumokkal (fizetési megbízások, banki nyugták, postai átutalást igazoló dokumentumok, a Nyugdíjalap információi a biztosítási díj fizetéséről) történik. Az egyszerűsített adózási rendszert választóknál a biztosítási időt az egységes adó megfizetését igazoló dokumentumok (fizetési megbízások, banki nyugták, postai átutalást igazoló dokumentumok) igazolják. Ezenkívül a kötelező állami társadalombiztosítás nyilvántartásának elérhető adatai is a segítségünkre lehetnek.

Ha mindez nem segít, ha a Nyugdíjalap írásban megtagadta a biztosítási idő beszámítását, a nyugdíj megállapításához szükséges biztosítási idő elismerése bírósági határozat alapján is történhet. Ilyenkor a bíróság jogellenesnek nyilvánítja és megsemmisíti a Nyugdíjalap határozatát, s kötelezi a nyugdíj megállapítására.

A nyugdíj megítélését, annak összegét és folyósítását érintő kérdésekben a körzeti adminisztratív bíróság az illetékes. A kereset ilyenkor a felperes lakóhelye vagy az alperes hivatalos címe szerint illetékes körzeti adminisztratív bírósághoz egyaránt benyújtható. A felperesnek A bírósági illetékről szóló törvény 4. cikkelyének 2. pontja (1./1) alpont) alapján a kereset értéke 1 százalékának, de legalább a munkaképes személyek létminimuma 0,4 részének megfelelő összeget (1 211 hr 20 kopijka) kell megfizetnie bírósági illetékként.

A keresetlevélhez mellékelni szükséges a bírósági illeték megfizetését igazoló bizonylatot, a felperes személyi igazolványának és az adózói nyilvántartási lapja regisztrációs számáról kiadott igazolás másolatát; a nyugdíj megállapításának elutasításáról szóló határozat másolatát; a nyugdíj megállapításához szükséges biztosítási idő meglétét alátámasztó bizonyítékokat, amelyeket a Nyugdíjalap nem vett figyelembe.

Amennyiben a felperes élete folyamán megváltoztatta a nevét, célszerű mellékelni a születési bizonyítvány és a házassági bizonyítvány vagy a névváltoztatást igazoló egyéb dokumentum másolatát.

hk