Új érme jelent meg

2024. április 29., 18:08

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 5 hrivnya címletű új érmét bocsátott ki a csernobili katasztrófa 38. évfordulója alkalmából – jelentette a korrespondent.net április 29-én, hétfőn az NBU-nak a Facebook közösségi oldalon megjelent tájékoztatása alapján.

Az érme címe „Csernobil. Újjászületés. Fekete gólya”.

„A fekete gólya ritka madár, amely egyik sajátos jelképévé vált az élet újjászületésének a csernobili övezetben. Növekszik a populációja a csernobili rezervátum területén. Ez jelzi a régió ökoszisztémájának helyreállását és azt, hogy a rezervátum a biológiai sokféleség közegévé válik még a sugárszennyezettség közepette is” – írja az NBU.

A jegybank tájékoztatása szerint az érme alpakkából (réz, nikkel és cink ötvözete) készült, 40 000 példányban, ebből 20 000 darab ajándékcsomagolásban.

Az érme előlapja „az élet szimbolikus kerekét” ábrázolja, „amely a természet újjászületését jelzi”. Alkotói szerint ez egy stilizált „Sugárzásveszély” nemzetközi jelzés levelekbe burkolva, amely körül a 30 kilométeres elzárt övezetben élő állatok helyezkednek el:

- fekete gólya;

- Przsevalszkij-ló;

- hiúz;

- jávorszarvas;

- barnamedve.

A hátoldalon egy fekete gólya látható a táj előterében. Fölötte a fészekben fiókák.

(korrespondent.net/Kárpátalja)