Ukrajna kérni fogja az Ukrajna–NATO Tanács összehívását a légvédelmi probléma megoldására

2024. április 17., 08:28

Ukrajna kezdeményezni fogja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetétől az Ukrajna–NATO Tanács ülésének összehívását, amelynek témája az ukrán égbolt védelme lesz – közölte szokásos esti videoüzenetében április 16-án Volodimir Zelenszkij elnök, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

Az államfő ismét felidézte az azzal kapcsolatos vitákat, hogy az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek csatlakoztak Irán Izrael ellen rakétákkal és drónokkal végrehajtott támadásának visszaveréséhez.

„Sok mindent hallottunk ebben a két napban. A konfliktusok különbözőségéről – itt, Európában és a Közel-Keleten –, a különböző szintű fenyegetésekről, az eltérő légtérről – bár a Shahedek és a ballisztika ugyanazok –, az eszkaláció különböző veszélyeiről” – sorolta Zelenszkij.

Hangsúlyozta: mindkét esetben egyformán értékes emberi életekről van szó, amelyeket „azonos szinten” kell megvédeni a terrortól.

„Ukrajna kezdeményezni fogja az Ukrajna–NATO Tanács ülésének összehívását az égbolt védelméről, a légvédelem, a megfelelő rendszerek és rakéták szállításáról” – jelentette be az elnök, de részleteket nem közölt.

Zelenszkij előzőleg a Legfelsőbb Főparancsnok főhadiszállásának ülése után azt mondta, hogy a nyugati országok ugyanúgy segíthetnek megvédeni Ukrajnát az orosz támadásoktól, ahogyan Izraelt az iráni csapások ellen.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)