Svájcban döntöttek az ukrán békecsúcs időpontjáról

2024. április 17., 09:10 , 1206. szám

A svájci kormány június közepén rendezi meg a kétnapos magas szintű konferenciát az ukrajnai háború rendezéséről, az úgynevezett békecsúcsot – közölte a Jevropejszka Pravda a svájci külügyminisztérium nyomán.

A konferenciára várhatóan Nidwalden kantonban, a Luzern­hez közeli Bürgenstock üdülőhelyen kerül sor június 15-én és 16-án.

A svájci külügyminisztérium szerint a találkozónak a magas szintű párbeszéd platformjává kell válnia arról, hogy miként lehet átfogó, igazságos és tartós békét elérni Ukrajnában a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmánya alapján. A konferenciának meg kell teremtenie a keretrendszer közös értelmezését, ami elősegíti e cél elérését. Konkrét útitervet is ki kell dolgoznia Oroszország részvételére a békefolyamatban.

Volodimir Zelenszkij elnök április 10-i esti videoüzenetében kijelentette, Ukrajna készül a svájci békecsúcsra, hogy egyértelmű álláspontot alakítson ki a világban a háború igazságos befejezését illetően.

„Beszéltem Svájc elnökével, és ez a nemzetközi közösség konszolidálásának folytatása részünkről. Minden vezetőnek, minden államnak, amely azt akarja, hogy az orosz agresszió valóban igazságos békével végződjön, lehetősége van csatlakozni globális erőfeszítéseinkhez, az első békecsúcshoz, amelyre júniusban kerül sor Svájcban” – fogalmazott az elnök, akit az RBK–Ukrajina idéz.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a békének nincs alternatívája. És úgy kell befejezni a háborút, hogy az orosz terror veszítsen.

A svájci külügy ugyanakkor rámutat, hogy még mindig sok a tisztázatlan részlet. Egyelőre nem végleges, hogy mely országok vesznek részt a csúcstalálkozón. Várhatóan 80–100 országnak küldenek meghívót.

Az ukrán Elnöki Hivatal közölte, hogy a minden nemzetközi szabályt és humanitárius normát megszegő Oroszország nem lesz résztvevője az első globális békecsúcsnak.

(zzz/eurointegration.com.ua/rbc.ua)