ENSZ: Tavasszal fokozott veszélynek vannak kitéve az ukrán gazdálkodók az aknák miatt

2024. április 15., 09:27 , 1205. szám

Az ENSZ Ukrajnai Emberi Jogi Megfigyelő Missziója (MMPLU) felhívta a figyelmet, hogy a tavasz beköszöntével az ukrán gazdálkodók fokozott kockázatokkal szembesülnek az aknák miatt – jelentette a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata április 4-én. Mint rámutattak, csupán márciusban 10 civil vesztette életét, és 18-an megsérültek az aknákkal és a háború robbanóanyag-maradványaival kapcsolatos incidensek következtében. Hét áldozat mezőgazdasági dolgozó volt.

„Az ukrán gazdálkodók megnövekedett halálozási és sérülési kockázattal szembesülnek, mivel idén tavasszal megkezdték a vetést az aknákkal és a háború robbanásveszélyes maradványaival potenciálisan szennyezett területeken” – jelentette ki Danielle Bell, az ENSZ MMPLU vezetője.

Az ENSZ szerint a teljes körű orosz invázió 2022. februári kezdete óta az MMPLU az aknáknak és a háborús robbanóanyag-maradványoknak betudható 1 158 civil áldozatot – 360 halottat és 798 sebesültet – dokumentált Ukrajnában. 2023 tavaszán jelentősen nőttek az ilyen természetű veszteségek, ami különösen a földeken dolgozó gazdálkodókat érintette – hangsúlyozta a világszervezet.

Az MMPLU rámutat, hogy a közelmúltbeli esetek az aknákkal kapcsolatos incidensek számának potenciális növekedését jelzik ebben az évben is, megismételve a tavalyi mintát.

Az ENSZ-misszió felhívta a figyelmet, hogy mindent el kell követni az aknák helyének gondos feltérképezéséért és megjelöléséért, valamint a szennyezett területek aknamentesítésének mielőbbi megkezdéséért.

(szcs/radiosvoboda.org)