Trump kölcsön formájában képzeli el Ukrajna amerikai támogatását

2024. április 14., 19:23

Donald Trump volt amerikai elnök a képviselőház elnökével, Mike Johnsonnal folytatott megbeszélése után értésre adta, hogy nem kifogásolja az Ukrajnának nyújtandó segély jóváhagyását, de kölcsön formájában – közölte a Jevropejszka Pravda (JP) a The Hill nyomán április 13-án, szombaton.

Mar-a-Lago-i villájában Johnsonnal együtt az újságírókhoz kilépve Trump kijelentette: azon gondolkodnak, hogy kölcsön formájában tegyék ezt, „nem egyszerűen ajándékként”.

„Jelenleg továbbra is dollármilliárdokat érő ajándékokat osztogatunk szét, és meg fogjuk vizsgálni ezt a kérdést. De számomra sokkal fontosabb, hogy Európának aktívabban kell bekapcsolódnia és pénzt adnia. Valami arányosat kell nyújtaniuk. Sajnálni fogom, ha nem így történik, mert ez sokkal jobban érinti őket, mint minket” – kommentálta a témát Donald Trump.

A JP emlékeztet, hogy pénteken Mike Johnson, a képviselőház elnöke a Fehér Ház illetékeseivel tárgyalt az Ukrajnának és Izraelnek nyújtandó segély tervezetéről, amely eltér a Szenátus által javasolt 95 milliárd dolláros támogatási csomagtól, és tartalmazná a republikánusok több követelését, majd Trumphoz utazott.

Mint ismeretes, Trump hónapok óta szkeptikusan nyilatkozik az Ukrajnának nyújtandó további amerikai segélyekről azt állítva, hogy ennek nincs jelentősége az Egyesült Államok létfontosságú érdekei szempontjából, és a fő felelősség ebben az ügyben Európát kell, hogy terhelje. Trump nézetei jelentős befolyást gyakorolnak a republikánusokra a Kongresszusban, és ez az egyik olyan tényezővé vált, amely megnehezítette az Ukrajna támogatására szánt kiegészítő finanszírozás jóváhagyását.

A demokraták a Kongresszus mindkét házában jelezték, hogy hajlandók lennének beszélni Ukrajna kölcsön formájában történő megsegítéséről, ha ez segítene a kérdés megoldásában, bár nem ezt a lehetőséget támogatják elsősorban.

Volodimir Zelenszkij elnök a közelmúltban kijelentette, hogy Ukrajna más lehetőségek híján beleegyezne az Egyesült Államok támogatásába kölcsön formájában.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)