A Szelíd Lovasközpontban tettek látogatást a Sámuel Alapítvány gondozottjai

2024. április 14., 13:09 , 1206. szám

A nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontban tettek élménydús látogatást a Sámuel Alapítvány fiataljai. A kirándulást ezúttal a Dorcas Ukrajna Jótékonysági Alapítvány támogatta, amely hosszú ideje egyengeti a Sámuel Alapítvány tevékenységét.

A Dorcas Jótékonysági Alapítvány Jövőt a gyermekek számára elnevezésű programja már több éve támogat olyan szervezeteket Kárpátalján, amelyek főként családtípusú gyermekotthonokban nevelkedő fiatalokról gondoskodnak. A támogatott fiatalok száma jelenleg 280 fő. A lovas programon ezúttal 24 fiatal és kísérőik vehettek részt.

„A városi gyerekek számára nem mindennapi élmény, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki lovakkal. A gyerekeknek lehetőségük volt a szelíd négylábúakat száron vezetni, simogatni és megülni, valamint íjászkodni. Úgy látjuk, hogy mindez a gyerekek számára óriási élmény volt” – fogalmazott Sipos Géza, a Sámuel Alapítvány elnöke, aki köszönetét fejezte ki a lovasközpont vezetőinek, hogy lehetőséget biztosítottak erre az alkalomra.

Az alapítvány fő célja a gyermekmentés. A nehéz sorsú gyermekek számára pedig rendkívül fontos a lovas terápia.

„A több mint húszéves múltra visszatekintő alapítvány fennállása alatt már több mint száz gyermeknek sikerült az életét valamilyen formában megváltoztatni, jobbá tenni” – emelte ki Sipos Géza.

A Dorcas Jótékonysági Alapítvány a Sámuel Alapítvánnyal közösen tesz a nehéz sorsú gyermekek szebb jövője érdekében. „A projekt egyik fő célja, hogy olyan alkalmakat és lehetőségeket biztosítsunk a hátrányos helyzetű gyermekeknek, amelyekre máskülönben nem lenne lehetőségük a mindennapi életben” – fogalmazott Szabó Diana, a Dorcas Jótékonysági Alapítvány Jövőt a gyermekek számára programjának koordinátora.

A lovas terápia a traumákat átélt gyermekekre vagy a veleszületett betegséggel küzdő fiatalokra is pozitív hatással van.

„A legfontosabb hatás az, hogy ezáltal fejlődnek a gyerekekben a társas készségek, nyitottabbá válnak” – mondta Margitics Ildikó lovas terapeuta.

A lovasközpontba ellátogató fiatalok elmondása szerint mindannyiuknak hatalmas élményben lehetett részük, és hálásak a szervezőknek. A szervezők pedig kiemelték, hogy a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy a nehéz sorsú gyermekek számára tartalmas és hasznos programokat biztosítsanak.

 TV21 Ungvár/K. K.