Hetedikesek tanulmányi kirándulása Tiszacsomára

Lovaglás, íjászkodás, népi játékok és ismerkedés honfoglaló őseink életével

2024. április 13., 08:13 , 1206. szám

A Tiszacsomai Honfoglalás Kori Látogatóközpont területén lévő Árpád Lovardában a tervek szerint a KMKSZ ezer hetedik osztályos magyar gyereket fogad a tavasz és a nyár folyamán. Az elő négy 12‒14 fős iskolai csoport Beregrákosról, Munkácsról, Nagymuzsaly­ból és Sárosorosziból április 11-én látogatott el Tiszacsomára egy iskolai kirándulás keretében. A KMKSZ által meghirdetett programot a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatásával tudják megvalósítani – tudtuk meg Mester Andrástól, a KMKSZ önkormányzati titkárától.

Az első négy iskolai csoporttal érkezett gyerek egymást váltva ismerkedtek a honfoglaló magyarok életével és történetével a látogatóközpontban, majd értő szakoktatók vezetésével lovagoltak, íjászkodtak és ismerkedtek nép játékainkkal. Láthatóan nagyon élvezték a tanulmányi kirándulás alatt biztosított programokat.

Mester András elmondta, hogy már megvannak a beosztások, áprilisban és májusban hetente két-három napon, napi két-három diákcsoport érkezik majd Tiszacsomára Kárpátalja magyar iskoláiból, hogy részt vehessenek a programban. A programmal a KMKSZ célja az, hogy a gyerekek kimozdulhassanak és megismerhessék a honfoglalás korának történelmét, illetve ahhoz kapcsolódó élményekkel gazdagodjanak. A lovaglást és íjászatot a központ munkatársai oktatják a számukra, míg a népi játékokat és a tárlatvezetést a Kárpátaljai Turisztikai Tanács szakemberei vállalták.

A munkatársak felkészítésében részt vett Szabó András ismert fehérgyarmati lovasíjász is, aki ugyancsak jelen volt az első napon, s tudósítónknak elmondta: „Szakmai koordinátorként vagyok itt, a lovaglás és íjászat oktatását igyekszem segíteni. Nagy örömömre szolgál, hogy ilyen sok gyerek volt itt ma. Annak is örültem, hogy sok ukrán gyerek is volt, akik ugyancsak odafigyeltek és élvezték ezt a programot. Odahaza mindennap tanítok általános iskolás gyerekeket. Nagyon jónak tartom, hogy ebben a szép tiszacsomai látogatóközpontban elindult ez a program. Az oktatók nagyon lelkesek, nekik szeretnék a következő napokban minél több tapasztalatot és szakmai segítséget átadni.”

A változatos programok végére jól megéheztek a gyerekek és kísérőtanáraik, akiket finom babgulyással, valamint túrós és almás kaláccsal vendégeltek meg a szervezők. Jóllakottan és sok élménnyel gazdagabban indulhattak haza.   

dózsa