Szolgáltatások és lakhatás: Az EU-ban megnevezték az ukrajnai menekültek problémáit

2024. április 12., 10:34 , 1205. szám

Az ukrán menekülteknek sikerült ideiglenes munkát találniuk az Európai Unióban (EU) és Norvégiában, de továbbra is akadályokba ütköznek az állandó munkához és a közszolgáltatásokhoz, köztük a lakhatáshoz való hozzáférésben – derül ki az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) új jelentéséből, amelyet a DW ismertetett április 3-án.

A jelentés rámutat, hogy az ukrán menekültek többsége nő, és nagy részüknek „családi és gondozási kötelezettségei vannak”.

„Bár számos innovatív intézkedést vezettek be az integrációs és foglalkoztatási problémák megoldására, mint például ukrán pedagógusok toborzása az óvodákba és az iskolákba, a kapacitáshiány és a képesítések elismerésének akadályai hátráltatják a hosszú távú megoldásokat” – jegyzi meg az Eurofound.

Az alapítvány rámutat, hogy a munkaerőpiaci integráció pozitív szintje ellenére „problémát jelentett a közszolgáltatásokhoz és a lakhatáshoz való hozzáférés megkönnyítése”.

„A társadalombiztosítás és a szolgáltatások alapvető feltételeit még inkább hozzá kell igazítani a menekültek speciális igényeihez” – áll a jelentésben.

Az Eurofound hangsúlyozza, hogy a jövő „hosszú távú lakhatási megoldásokat igényel, beleértve a nagyszabású beruházásokat új lakások építésébe, valamint a meglévő, leromlott vagy nem energiahatékony épületek megfelelő lakóhelyekké való átalakítását”.

„A legtöbb országban javítani kell az egészségügyi szolgáltatásokhoz, köztük a mentálhigiénés szolgáltatásokhoz való hozzáférést is. Ezek a kérdések az uniós polgárokat is aggasztják” – jegyzi meg az alapítvány.      

(zzz/dw.com)