Kis híján 160 millió hrivnyát sikkasztottak el a Harkiv helyreállítására szánt pénzből

2024. április 12., 08:13

A Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) és a Szakosított Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) leleplezett egy szervezett csoportot, amely Harkiv kritikus infrastruktúrájának helyreállítására szánt állami és Ukrajna nemzetközi partnereitől származó forrásokat sikkasztott el – jelentette a korrespondent.net a NABU sajtószolgálata nyomán április 11-én, csütörtökön.

„A csoport szervezője, az egyik befolyásos üzletember a Harkiv Teplovi Merezsi kommunális vállalat első vezérigazgató-helyettesével összejátszva elérte, hogy közvetlen szerződéseket kössenek az irányítása alá tartozó cégekkel csőtermékek, ablakok és technikai só szállítására. A résztvevők éppen a hadiállapotot használták ürügyül arra, hogy ne bonyolítsanak le nyílt versenyeztetést” – áll a közleményben.

A jelentés szerint a „nyertes” számos köztes cégen keresztül vásárolt termékeket a gyártótól, amelyeket több mint kétszeres áron értékesített a kommunális vállalatnak, miközben a Harkiv Teplovi Merezsi közvetlen üzleti kapcsolatban állt a gyártóval.

Az elkövetők 159,5 millió hr-t tulajdonítottak el, amelyből 22 millió hrivnyát a Világbank biztosított a városnak a tüzérségi támadások következtében megrongálódott infrastruktúra helyreállítására. A csoport két vezetőjét és négy tagját vagyon elleni visszaéléssel és tudottan hamis okirat felhasználásával gyanúsították meg.

(korrespondent.net/Kárpátalja)