Márciusban olcsóbb lett a sertéshús

2024. április 11., 15:28 , 1205. szám

Márciusban olcsóbb volt a sertéshús az országos kiskereskedelmi láncok pultjain, mint egy hónappal korábban – jelentette a dengi.ua az Ukrajna Sertéstenyésztői Egyesület (ASZU) nyomán.

A szakértők szerint az első tavaszi hónap eredményei alapján a hűtött sertéshús kilogrammonkénti kiskereskedelmi ára átlagosan 188,5 hrivnya/kg volt, azaz 1,2%-kal, illetve 2,3 hr/kg-mal alacsonyabb, mint februárban.

„Bár március elején enyhén drágult a sertéshús, összességében a hűtött sertésrészek árai alacsonyabbak voltak, mint az előző hónapban. Így a sertéscomb ára közel 5%-kal csökkent, a karaj 3%-kal, a lapocka 2%-kal lett olcsóbb. Azonban nem minden hűtött sertésrész reagált ennek megfelelően: a steak ára nem változott, a tarja viszont drágult 3,7%-kal” – jelezte az ASZU.

Megjegyezték azt is, hogy a sertéshús kiskereskedelmi árának csökkenése fél éve – 2023 októbere óta – figyelhető meg, ám ez csak részben tükrözi a vágósertés felvásárlási árának tényleges csökkenését.

„Így az elemzett időszakban az élőállat több mint 22 hr/kg-mal lett olcsóbb, miközben a polcokon az átlagárak mindössze 19,5 hr/kg-mal csökkentek, ami nem felel meg a húsalapanyagok árváltozásának. Mindez az őszi-téli piaci aktivitás szezonális csökkenése, valamint a lakosság fizetőképességének gyengülése közepette figyelhető meg, ami egybeesett a sertéshúskínálat élénkülésével, többek közt az alkalmi/új piaci szereplők megjelenésének következtében” – mutattak rá az elemzők.

 (zzz/dengi.ua)