Nyomásgyakorlás a médiára idézéssel: Szirszkij vizsgálatot rendelt el

2024. április 10., 08:45 , 1205. szám

Az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) vezetése tiszteletben tartja az újságírók szakmai tevékenységét, azt védik Ukrajna törvényei – biztosított Olekszandr Szirszkij, a ZSZU főparancsnoka április 7-én, vasárnap a Facebook közösségi oldalon arra a botrányra reagálva, amely azért pattant ki az elmúlt napokban, mert feltételezik, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai a területi toborzási és szociális támogatási központon (TTSZTK) keresztül megkíséreltek nyomást gyakorolni a Szlidsztvo.Infóra – írja a DW.

„A Szlidsztvo.Info civil szervezet által közzétett anyagok alapján az Ukrán Fegyveres Erők szárazföldi erőinek parancsnokát hatósági vizsgálat lefolytatásával bíztam meg. A hatósági vizsgálat eredményei alapján meg lesznek hozva a megfelelő döntések – írta a főparancsnok.

Előző nap a Szlidsztvo.Info Független Újságírói Oknyomozó Ügynökség közölte, hogy nyomást gyakoroltak újságírójukra, Jevhenyij Suljhatára, aki a közelmúltig az SZBU-ban feltételezett korrupció tényeit vizsgálta. Tájékoztatásuk szerint az elmúlt hét elején a fővárosi Szolomjanszki kerületi TTSZTK illetékesei megszólították az újságírót egy szupermarketben, és megkíséreltek idézést átadni neki. Mindez 21.15-kor történt Kijev egy másik kerületében, az obolonyiban.

A média képviselőinek meg­győződésük, hogy az incidens célzott volt, mert a katonák ismerték Suljhatát, akit nevén és vezetéknevén szólítottak meg. Az újságíró rögzítette a TTSZTK munkatársaival folytatott beszélgetést, amely lehetővé tette kollégái számára az őt megszólító katonák azonosítását.

Az Szlidsztvo.Infónak sikerült megszereznie a térfigyelő kamerák felvételeit is a bevásárlóközpontból, ahol a leírt események történtek. Kiderült, közvetlenül azután, hogy az újságíró belépett a bevásárlóközpontba, egy civilbe öltözött férfi kíséretében megérkeztek a TTSZTK munkatársai is.

„A videón látható, hogy egy civil ruhás férfi ad utasításokat a TTSZTK munkatársainak. Amíg az újságíró a szupermarketben tartózkodik, a civil ruhás férfi a pénztárak közelében sétál, majd gyorsan visszatér a katonákhoz. Élénken gesztikulál, különböző irányokba mutogatva a katonáknak, és elhagyja a bevásárlóközpontot. Kevesebb mint egy perccel később a katonák odaléptek az újságíróhoz. A látottakból arra következtethetünk, hogy ez a férfi Jevhenyij Suljhatára mutatott rá a katonáknak” – vélik az oknyomozók.

A Szlidsztvo.Info forrásai szerint a civil ruhás férfi „Olekszij Volodimirovics Bilenko, egy Ilja Vityukhoz közel álló személy lehet”. Vityuk az SZBU kiberbiztonsági főosztályának vezetője- és az újságírók legutóbbi korrupcióellenes oknyomozó riportjának alanya. Az újságírók megtudták, Bilenko ugyanazon a főosztályon dolgozik.

                (hk/dw.com)