Balog-parádé és ukrán kijutás a kézilabda Eb-re!

Kézilabda

2024. április 10., 08:33 , 1205. szám

Vasárnap véget értek az idei év végén sorra kerülő női kézilabda-Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak küzdelmei. Az osztrák–svájci–magyar rendezésű kontinenstornára az ukrán válogatott is kijutott.

Az ukránok csoportjában már korábban eldőlt, hogy Németország első helyen biztosítja részvételét az Európa-bajnokságra, miután az utolsó előtti mérkőzésén kiütéses, 43-21-es arányú győzelmet aratott Ukrajnával szemben.

A vasárnapi, utolsó fordulóban a Viktor Csizsov által irányított ukrán alakulat a szlovákiai Vágsellyén lépett parkettre, és még egy szoros vereség is azt jelentette számára, hogy a biztos továbbjutást jelentő másodikként végez. Az egész mérkőzésen domináló és végig vezető házigazdáknak végül be kellett érniük a 25-25-ös döntetlennel (Lilija Horilszka 5 másodperccel a vége előtt egyenlített), ami ukrán második helyet és továbbjutást ért.

A bravúros döntetlenben oroszlánrészt vállalt a Vasas kárpátaljai kapusa, Balog Judit, akinek a mérkőzés során tíz védése is volt.

A csoportot hibátlanul megnyerő Németország 12 ponttal végzett az élen a 7 pontos Ukrajna előtt. A döntetlennel egyébként az 5 pontjával harmadik Szlovákia is biztosította a kijutást az először 24 csapatos kontinenstornára.

Az osztrák–svájci–magyar közös rendezésű női kézilabda-­Európa-bajnokságot november 28. és december 15. között bonyolítják le, a csoportok sorsolását április 18-án tartják az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi székhelyén.

                (jakab)