Személycserék a hadseregben

2024. április 9., 17:06

Andrij Kovaljcsuk vezérőrnagyot, a Dél hadműveleti parancsnokság parancsnokát és Szerhij Litvinov vezérőrnagyot, a Nyugat hadműveleti parancsnokság parancsnokát felmentették tisztségükből – jelentette forrásaira hivatkozva az RBK – Ukrajina április 9-én, kedden.

Andrij Kovaljcsuk vezérőrnagy 2021-től irányította a Dél hadműveleti parancsnokságot. Ezt megelőzően az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) deszant-roham erőinek első parancsnok-helyettese volt (2016–2021). A teljes körű orosz invázió kezdetével Kovaljcsuk Dél-Ukrajna védelmének egyik irányítójává vált. Herszon megye jobb-parti részének és magának Herszonnak a ZSZU általi felszabadítása is az ő nevéhez fűződik.

Szerhij Litvinov vezérőrnagy 2021 augusztusában lett a Nyugat hadműveleti parancsnokság parancsnoka. Ezt megelőzően az Észak hadműveleti parancsnokság katonai kiképzésért felelős parancsnok-helyettese (2017) és a 17. önálló harckocsizó dandár parancsnoka (2015–2017) volt.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, február 8-án távozott a hadsereg éléről Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka. Helyére Olekszandr Szirszkijt nevezték ki, aki addig a szárazföldi erők főparancsnoka volt.

(rbc.ua/Kárpátalja)