Kuleba: Ukrajnának Patriotokra van szüksége

2024. április 9., 18:32 , 1205. szám

Ukrajnának Patriot föld-levegő rakétákra van szüksége az Oroszország által indított ballisztikus rakéták elleni védekezéshez – jelentette ki a NATO brüsszeli főhadiszállásán április 4-én, az Atlanti Szervezet megalapítása 75. évfordulójának napján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, akit a DW idéz.

Szerinte jelenleg a Patriot és más légvédelmi rendszereken múlik Ukrajnában az emberi életek, a városok és az ukrán gazdaság megmentése.

„A Patriotokról beszélünk, mert ez az egyetlen rendszer, amely képes elfogni a ballisztikus rakétákat” – mutatott rá az ukrán külügyminiszter, akit a dpa idéz.

Ugyanakkor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szervezet meg­alapításának évfordulója alkalmából mondott beszédében felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartson össze Európával.

„Nem hiszek egyedül Amerikában, ahogyan nem hiszek egyedül Európában sem – mondta Stoltenberg. – Amerikában és Európában hiszek együtt a NATO-ban, mert alapvetően együtt vagyunk erősebbek és biztonságosabbak.”

Meggyőződésének adott hangot, hogy Észak-Amerikának is szüksége van Európára, és a NATO-nak köszönhetően „az Egyesült Államoknak több barátja és szövetségese van, mint bármely más nagyhatalomnak”.

Előzőleg a NATO-tagországok külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon nem tudtak megegyezni az Ukrajnának szánt katonai segélyek öt évre szóló, 100 milliárd eurós költségvetésű külön alapjának létrehozásáról, amelyet a média szerint Stoltenberg javasolt.

A főtitkár kezdeményezésének lényege, hogy a szervezet 32 tagállama fizessen pénzügyi hozzájárulást Ukrajna segélyalapjához ugyanazon elv szerint, amely alapján hozzájárulnak a NATO közös költségvetéséhez, vagyis az egyes országok GDP-jével arányosan.

                (zzz/dw.com)