NBU: Nem a mozgósítási törvény miatt vették ki a pénzt a bankból az emberek

2024. március 14., 19:08 , 1201. szám

Nem felelnek meg a valóságnak az orosz propaganda és egyes ukrán nyilatkozók közlései a polgárok megtakarításainak állítólagos kiáramlásáról a hrivnya bankszámlákról. A szezonális zsugorodás után a betétek összege szinte teljes egészében helyreállt – írja az RBK–Ukrajina Andrij Pisnijnek, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnökének Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

„Abban a kijelentésben, hogy »A mozgósítási törvény miatt az ukránok rekordtempóban veszik ki a pénzt a bankokból«, sem az állítás első, sem a második része nem felel meg a valóságnak” – írta a jegybankelnök.

Pisnij közölte, hogy az NBU részletesen elemezte a számlákon lévő pénzeszközök mozgását december–februárban.

Tájékoztatása szerint – először is – a szezonális tényezők befolyásolták leginkább a számlákon lévő források mozgását.

„Az ügyfélszámlák bevétele évről évre nő az esztendő végén, az év elején pedig csökken. Ez egy logikus tendencia, amely békeidőben is létezett. A vállalkozások és az állam igyekszik minden elszámolást lezárni – így a fizetésekkel kapcsolatosakat is – az év végéig, a következő év elején pedig a lakosság elkölti vagy befekteti ezeket a forrásokat” – közölte.

Pisnij jelezte, a tekintetben valóban rekordról van szó, hogy 2023-ban a lakosság bankszámláin lévő hrivnya eszközök állománya 121 milliárd hrivnyával, azaz 20,5 százalékkal nőtt, és elérte a 711 milliárd hrivnyát, ami történelmi maximum.

„Másodszor, nem láttuk érezhető hatását a mozgósítási törvényjavaslatnak. Sőt (a törvényjavaslat) decemberi vitájának első heteiben tovább nőttek a forrásmaradványok. Ezenkívül a parlament szakbizottsága egyértelműen megfogalmazta, hogy nem fogja támogatni a számlazárolásra vonatkozó normát. Erre, mint jelenleg is, kizárólag bírósági úton lesz lehetőség” – tette hozzá.

Harmadszor, az NBU nem fedezett fel összefüggést a januári kiáramlások és az összes kártyás tranzakció állítólagos megadóztatásával kapcsolatos híresztelések között (amit a Pénzügyminisztérium is cáfolt).

Negyedszer, az NBU februárban nem hagyott jóvá semmilyen áttörést jelentő újítást a banktitok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.

„Csak a terminológiát pontosítottuk az azon információkhoz való hozzáférési jogosultságot érintő jogszabályi változásoknak megfelelően, amellyel az erre felhatalmazott állami szervek már korábban is rendelkeztek. Az NBU továbbra is támogatja az árnyékszektor ellen irányuló kezdeményezéseket, ugyanakkor szigorúan kiáll a banki tranzakciók titkosságának védelmében a nemzetközi normáknak megfelelően” – tette hozzá Pisnij.

Ötödször, a március 1-jei statisztikai gyorsjelentés szerint február folyamán gyakorlatilag helyreállt a magánszemélyek bankszámláin őrzött hrivnya pénzeszközök volumene a januári szezonális ingadozások után. A lakosság a március eleji állapot szerint hozzávetőleg 707 milliárd hrivnyát tart a hrivnya bankszámlákon – közölte az NBU elnöke.

A jegybank szerint februárban e források volumene 2,3%-kal nőtt, és kompenzálta a januári közel hasonló visszaesést.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy februárban Danilo Hetmancev, a Legfelső Tanács Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottságának elnöke elmondta, hogy januárban állítólag 51,3 milliárd hrivnyával csökkentek a polgárok hrivnyabetétei. Szerinte ehhez a csökkenéshez a mozgósításról szóló törvényjavaslat egyes normái által kiváltott „bizonyos negatív hatás” is hozzájárulhatott.

(zzz/rbc.ua)