Kárpátaljai siker a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon

2024. március 11., 11:50 , 1201. szám

Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezték meg március 8–10. között a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivált, amelyet a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány közösen szervezett. A fesztiválhoz konferencia és kiállítás is kapcsolódott. A pályázati felhívásra több mint 1 400 alkotás érkezett be, melyekből 932 szerepelt a kiállításon, s a zsűri 66 díjat ítélt oda a legmívesebbeknek. Magyarországról és a külhoni területekről Szakrális textíliák és Színhangulatok témában érkeztek be a pályamunkák. Emellett a konferencia gazdag programot is kínált a népi textilkultúra szerelmeseinek. A tanácskozásra több mint 400 fő jelentkezett. A megmérettetésen a szakmai zsűri döntése értelmében a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület égisze alatt megalakult Kárpátaljai Magyar Hímzőműhely tagjainak hímzései első díjat nyertek.

Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke elmondta, hogy nagyon nagy büszkeség ez az első helyezés a számukra, amely meglepetésként érte őket. „Nem számítottunk arra, hogy a szakmai zsűri ilyen magasan értékeli a beküldött pályamunkáinkat. Ez egy nagyon fontos visszajelzés arra nézve, hogy az elmúlt évek munkái meghozták a gyümölcseiket, hiszen amikor létrehoztuk a hímzőműhelyt, az igen tehetséges hímzőinknek azt ígértük, hogy szakmai fejlődési lehetőséget biztosítunk a számukra. Azt gondolom, hogy Szuperné Bohus Judittal, a háromszoros Gránátalma-díjas hímző népi iparművésszel maximálisan sikerült kiaknázni a hímzőinkben rejlő tehetséget, hiszen ez már a második pályaversenyük volt. Már két évvel ezelőtt Mezőkövesden a Kisjankó Bori Hímzőpályázaton is díjazottak voltak, viszont a mostani első helyezés mindenképpen várakozáson felüli” – nyilatkozta.

A kárpátaljai csapat: Draskovszka Szabina, Horváth Erika, Kovács Marianna, Kopinec Emese és Vass Veronika alkotásai a Színhangulatok témakörben nyerték el az első díjat.         

TV21 Ungvár/dp