Venyiszlavszkij: Március végére megszülethet a mozgósítási törvény

2024. március 7., 08:45 , 1200. szám

A Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottsága napok óta dolgozik a mozgósítási törvényjavaslat előkészítésén a második olvasatban való tárgyaláshoz. A parlament február 7-én jóváhagyta első olvasatban a dokumentumot, de az még mindig számos vitatható normát tartalmaz, a képviselők több mint 4 000 módosító indítványt nyújtottak be a tervezethez. Fegyir Venyiszlavszkij, a bizottság tagja az RBK–Ukrajina hírportálnak adott interjújában arról beszélt, hogy mikorra készülhet el a jogszabály, s mi lesz a sorsa a legvitatottabb rendelkezéseknek.

A képviselő úgy véli, az optimista forgatókönyv szerint március 10–15-ig végezhet a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok feldolgozásával a szakbizottság. A pesszimista forgatókönyv szerint március 20-ig fejezik be a munkát, s küldik meg a tervezetet a második olvasatban való tárgyalásra.

„Vagyis mind az optimista, mind a pesszimista forgatókönyv szerint minden esélyünk megvan arra, hogy március végéig ezt a törvényjavaslatot második olvasatban megszavazzuk a teremben” – jelezte a honatya.

A készülő jogszabály egyik legvitatottabb normája a mozgósítás alól kibújó hadkötelesek jogainak korlátozása. A bizottság előzetesen elvetette a bankszámlák és pénzintézetben őrzött vagyontárgyak zárolását bírósági határozat alapján. Venyiszlavszkij szerint egyelőre nincs végleges döntés e kérdésben még a bizottságban sem, a vita folytatódik, de nem valószínű, hogy a javaslat végső változata tartalmazni fogja ezt a normát.

A bizottság ezenkívül úgy döntött, nincs értelme előírni a jogszabályban az ország elhagyásának korlátozását a hadkötelesek számára, hiszen ezt a kérdést már szabályozzák a hatályos törvények. A járművezetés jogának korlátozását viszont előzetesen támogatta a testület.

A Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottság elvetette a hadköteles elektronikus fiókjának kötelezővé tételét és az elektronikus formátumú idézés lehetőségét a területi toborzó és szociális támogatási központokban (TTSZTK) való megjelenésre.

„Az elektronikus fiókban történő regisztráció lehetőségét jogként, nem pedig kötelezettségként hagytuk meg” – mutatott rá.

(szcs/rbc.ua)