Két év után találkozott pártjával az elnök

2024. február 28., 12:03 , 1199. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 21-én, múlt szerdán találkozott a Nép Szolgája párt parlamenti frakciójával. Ez volt az első megbeszélés ebben a körben a teljes körű orosz invázió kezdete óta – írja a DW.

David Arahamija, a Legfelső Tanács elnökpárti frakciójának vezetője elmondta, hogy a teljes körű háború előtt minden évben sort kerítettek hasonló találkozókra, a mostanit pedig még 2023 végére tervezték, azonban az elnök zsúfolt programja miatt csak most kerülhetett rá sor.

„A találkozó célja szinkronizálni erőfeszítéseinket és megerősíteni egyes munkaterületeket. A győzelmünk szempontjából legfontosabb dolgokról beszéltünk: a frontról, a gazdaságról, a partnerek segítségéről, a társadalom egységének megőrzéséről. És ennek megfelelően a parlament és a képviselők feladatairól ezeken a területeken” – írta a Telegramon a frakcióvezető.

Az Ukrajinszka Pravda (UP) forrásaira hivatkozva arról ír, Zelenszkij bevezetőjében köszönetet mondott a képviselőknek a megszavazott európai integrációs törvényekért, és a csapaton belüli egységre szólított fel. Kérte, hogy továbbra is támogassák az európai integrációs törvényjavaslatokat, mert a háború után megteremtődhetnek a feltételei Ukrajna gyors csatlakozásának az EU-hoz.

A forrás szerint a mozgósítással kapcsolatban az elnök arról tájékoztatott, hogy Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka jelenleg előkészíti a személyi állomány auditálását, „mert kiderült, hogy sokan azok közül, akiknek a fronton kellene lennie, nem voltak ott”. Az ellenőrzés alapján tisztázódni fog a dolgok valós állása. A képviselők addig is dolgozzanak a mozgósítási törvényen a parlamentben – közölte az államfő az UP forrása szerint.

Volodimir Zelenszkij szólt a partnerországokkal kötött biztonsági megállapodások fontosságáról is. Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban sikerül megszavazni az Ukrajnának szánt segélyt.

Néhány képviselő a belpolitikai elképzelésekre is rákérdezett, amire Zelenszkij kifejtette, hogy ez a kérdés jelenleg nem időszerű.

„Dolgozzunk a győzelemért, és abban lesz a jövő” – fogalmazott a találkozón részt vett képviselők szerint hozzátéve, hogy aki megfelelően teljesít és használja az eszét, az bizonyosan megtalálja a helyét.

A képviselők az elnök legitimitásának kérdését is érintették, miután idén májusban lesz öt éve, hogy Zelenszkijt államfővé választották. Ezzel kapcsolatban az elnök kifejtette, hogy vannak értesülései az oroszok készülő információs kampányairól, de senkinek sem kell reagálnia ezekre a provokációkra. A partnerek támogatják az ukrán kormányzat álláspontját, ami a legitimitást és a választások megrendezésének lehetetlenségét illeti – idézi az elhangzottakat az Ukrajinszka Pravda.

(zzz/dw.com/pravda.com.ua)