Ukrajnában a világátlagnál kevésbé tartanak a nukleáris fenyegetéstől

2024. április 28., 13:17 , 1207. szám

Ukrajna azon országok közé tartozik, amelyek lakosai a legkevésbé tartanak a nukleáris fenyegetéstől – jelentette az Ukrajinszka Pravda április 17-én a Rejting Szociológiai Csoportja által a Gallup International kutatóintézet számára 2023 végén készített felmérés eredményeit ismertetve.

„Összességében az év során nem csökkent számottevően a nukleáris fenyegetéstől való félelem világszerte. A megkérdezettek 2/5-e ma magasnak látja a nukleáris fegyverek bevetésének kockázatát. Majdnem ugyanennyien mérsékeltnek ítélik a kockázatot, és csak 14% nem lát kockázatot” – közölte a Rejting.

A jelentés szerint összességében kevesebb válaszadó tartja magasnak a nukleáris fegyverek alkalmazásának fenyegetését az európai államokban, mint az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokban. Az európai országok közül viszont Olaszországban, Portugáliában és Romániában tartanak a legjobban a nukleáris veszélytől. Ezekben az országokban a lakosok több mint fele értékelte magasnak a kockázatot.

Ami a világ egyéb régióit illeti, Indonéziában, Nigériában, Ecuadorban, Szíriában és Argentínában ítélik a legnagyobb arányban magasnak a nukleáris veszélyt. Ugyanakkor Ukrajnában, Iránban, Pakisztánban, Örményországban a legmagasabb azok aránya, akik szerint nincs ilyen kockázat.

A szociológusok arra is felhívják a figyelmet, hogy a válaszadók legfiatalabb csoportja értékeli a legpesszimistábban a nukleáris fegyverek jelentette veszélyt.

A felmérés a világ 41 országára terjedt ki. Összesen 40 428 embert (országonként körülbelül 1 000 főt) kérdeztek meg 2023 októberében–decemberében. Ukrajnában a felmérést a Rejting Szociológiai Csoportja végezte.

(szcs/pravda.com.ua)