Felmérés: Egy sor ágazatban nem terveznek munkaerő-felvételt a cégek

2024. január 14., 16:33 , 1192. szám

Ukrajnában számos meghatározó gazdasági ágazatban továbbra is inkább negatívak a várakozások, ami az alkalmazottak számának idei alakulását illeti – derült ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) által 2023 decemberében az üzleti szereplők körében végzett felmérésből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

Az iparvállalatok immár második hónapja gazdasági eredményeik romlására számítanak. Ennek okát az export-import műveletek volumenének csökkenésében, a határzár miatti logisztikai költségek növekedésében, valamint a magas üzemanyagárakban látják. Közülük a jelenlegi dolgozói létszám megtartását 78% tervezi; új munkavállalókat 6%-uk venne fel; elbocsátással 15% számol, ami 2,5-szer több a létszámbővítést tervezők számánál.

Az építőipari vállalkozások egymást követő harmadik hónapja a legpesszimistábbak valamennyi ágazat közül tevékenységük közeljövőbeli gazdasági eredményeivel kapcsolatban, tekintettel a konjunktúra szezonális visszaesésére, a beruházási kedv lanyhulására és a szakképzett munkaerő hiányára. Ezzel párhuzamosan erősödtek a foglalkoztatottak számának csökkentésével kapcsolatos várakozások. Így 70%-uk meg szándékozik tartani a jelenlegi létszámot; újabb munkavállalókat 5%-uk venne fel; míg 25% elbocsátásokkal kalkulál, ami ötszöröse a létszámnövelést tervezők számának.

A szolgáltató szektorban működő vállalkozások is rontották tevékenységük eredményeire vonatkozó becsléseiket, figyelembe véve a határátlépés logisztikai nehézségeit, a magas üzemanyag­árakat és a gyenge keresletet. E cégek 80%-a meg szándékozik tartani a jelenlegi munkavállalói létszámot, létszámbővítést mindössze 7%-uk tervez, 13% pedig elbocsátást hajtana végre, ami a kétszerese a létszámbővítésre készülőknek.

Ami a kereskedelmet illeti, a létszámbővítésre készülők száma valamelyest felülmúlja az elbocsátást tervezőkét: 9% a 8% ellenében. Az ágazatban működő cégek döntő többsége (83%) azonban nem szándékozik változtatni alkalmazottainak számán.

Összességében elmondható, hogy a kereskedelmi cégek decemberben rontották az üzleti tevékenységükre vonatkozó előrejelzéseiket kilenc egymást követő hónapnyi pozitív várakozás után az áruimport volumenének a határzár miatti visszaesése és a lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt.

(zzz/epravda.com.ua)