Az eurókötvény-tulajdonosok szeretnék, ha Ukrajna folytatná a kamatfizetést

2024. május 10., 16:14 , 1209. szám

Az ukrán eurókötvények külföldi magántulajdonosainak egy csoportja azt tervezi, követelni fogja az ország kormányzatától, hogy 2025-ben folytassák az államadósság utáni kamatfizetést – jelentette május 4-én a DW a The Wall Street Journal (WSJ) forrásaira hivatkozva.

A kiadvány szerint 20 milliárd dollár értékű eurókötvényről van szó. A kötvények körülbelül egyötödét birtokló csoport a közelmúltban bizottságot hozott létre, és ügyvédeket, bankárokat fogadott fel, hogy tárgyaljanak a nevében. A befektetők azt szeretnék, ha Kijev folytatná a kamatfizetést az adósság jelentős részének leírásáért cserébe. A lap szerint a hitelezők mintegy 500 millió dollárra kívánnak szert tenni éves kamatfizetés formájában.

Ukrajna még ebben a hónapban tárgyalásokat kíván kezdeni a tulajdonosokkal, amelyekbe igyekszik bevonni az Egyesült Államok és más országok kormányait. Eközben a WSJ szerint az Ukrajnának a közelmúltban 61 milliárd dolláros segélyt jóváhagyó USA és szövetségesei attól tartanak, hogy adófizetőik pénze a kötvénytulajdonosokhoz vándorol, ha Ukrajna újrakezd bármilyen adósságszolgálatot.

A helyzet az, hogy 2022-ben az ukrán eurókötvények tulajdonosai kétéves adósságtörlesztési szünetről állapodtak meg. Miután az adósságtörlesztési szünet idén augusztusban lejár, új megállapodás hiányában veszélybe kerülhet Ukrajna fizetőképessége. Ez ronthatja az ország megítélését a befektetők körében, ami viszont megnehezíti az újabb hitelek felvételét – mutat rá a DW.

 (pszv/dw.com)