Vége a lengyel gazdák tiltakozásának a határon

2024. január 9., 17:51 , 1192. szám

Január 6-án, szombaton este a lengyel gazdák beszüntették a Medyka–Segini határátkelőhely blokádját, helyreállt a kamionforgalom a lengyel–ukrán határ ezen szakaszán – jelentette a dw.com az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) tájékoztatása alapján.

„A Lengyel Köztársaság Határőrségétől kapott tájékoztatás szerint ma 21.00 órakor véget ért a tiltakozó akció a Medyka–Segini ellenőrző pont előtt. A tehergépjárművek regisztrációja és átkelése a határon Ukrajna felé a szokásos rend szerint történik” – áll a DPSZU-nak a Telegramon megjelent közleményében.

Korábban a nap folyamán a lengyel gazdák megállapodást írtak alá országuk kormányával követeléseik teljesítéséről, majd bejelentették, hogy felfüggesztik a tiltakozó akciót az ukrán határon, a Medyka–Segini határátkelőhelynél.

A megállapodás értelmében a lengyel kormány vállalta, hogy egymilliárd zloty összegű támogatásban részesíti a gazdálkodókat a kukoricájuk után, növeli a likviditási hitelek finanszírozását (minimálisan 2,5 milliárd zlotyval), valamint a 2023-as szinten tartja a mezőgazdasági adó mértékét.

(pszv/dw.com)