Erdogan közvetítene Ukrajna és Oroszország között

2024. január 9., 11:50 , 1192. szám

Recep Tayyip Erdogan török államfő felajánlotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek Törökország közvetítését az Oroszországgal folytatandó tárgyalásokon „az ukrajnai béke helyreállítása érdekében” – írta a DW.

Erdogan és Zelenszkij január 5-én telefonon beszélt egymással. A török elnöki adminisztrációnak az X közösségi oldalon megjelent tájékoztatása szerint „regionális és globális kérdésekről”, köztük az Oroszország által Ukrajna ellen kirobbantott háborúról egyeztettek.

A török államfő „hangsúlyozta Törökország intenzív erőfeszítéseit a vérontás megállítására és a tartós béke megteremtésére mind Ukrajnában, mind a palesztin területeken” – áll a közleményben.

„Erdogan elnök kijelentette, hogy Törökország kész közvetítői szerepet vállalni és helyszínt biztosítani a tárgyalásoknak az ukrajnai béke helyreállítása érdekében. A gabonafolyosó átszervezésének és újraindításának fontosságát hangsúlyozva Erdogan elnök felhívta a figyelmet az ezzel kapcsolatos folyamatban lévő diplomáciai tárgyalásaira, hozzátéve, hogy azonnali tűzszünetet kell bejelenteni, és egyengetni az ukrajnai békéhez vezető utat” – áll a közleményben.

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor közölte, hogy a beszélgetés során tájékoztatta Erdogant egy újabb tanácsadói szintű találkozó előkészítéséről, amelyre Davosban kerül sor, és meghívta az eseményre Törökország képviselőjét, amire „pozitív választ kapott”.

„A beszélgetés során kiemelt figyelmet fordítottunk a »békeformulának« az összes fogoly és deportált hazatérésére vonatkozó pontjára. Törökország közvetítése nagyon fontos, hogy ki lehessen szabadítani a krími tatárokat és mindenki mást – felnőtteket és gyerekeket, katonákat és civileket –, akiket orosz fogságban tartanak” – jelezte Zelenszkij a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésben.

Ukrajna elnöke egyúttal köszönetet mondott Erdogannak a számos területen elért magas szintű együttműködésért.

„Látjuk, hogy partnerségünk ereje miként erősíti egész régiónkat” – tette hozzá Zelenszkij.         

(hk/dw.com)