Dutka Ákos: Karácsonyi beszélgetés az Úr Jézussal 1923-ban

2024. január 7., 12:19 , 1191. szám

Ha e beteg, bolond világra

Uram, még egyszer megszületnél,
Bár milliónyi templomod van,
Kezdhetnél megint Betlehemnél.
Szalmajászolnál rangosabb hely,
Uram, tenéked ma se jutna:
Soha messzibb a Te országod,
„Miatyánkod” bár mindenki tudja.

Ha így jönnél Názáretből
Sápadtan, fázva, december este,
Az ügyefogyott szenvedőkhöz
Párizsba, vagy Budapestre,
S leülnél az éhezők közt
S abból, amit valaha mondtál,
Mesélnél új vigasztalásul –
Elfognának a tizedik szónál.

Mondjál csak új Hegyibeszédet
S amit mondtál a gazdagokról
S ha gyűlnének az elhagyottak
S szólnál az Írás-forgatókról
S ha megpróbálnád Uram még egyszer
Az Embert rávenni Szeretetre –
Internálnának, esküszöm rá,
Ha nem is vernének mindjárt keresztre.

 

 

Dutka Ákos pont száz éve, karácsonykor írta ezt a versét, de sajnos még napjainkban is aktuális. Sőt, most időszerű csak igazán. A történelem megint ismétli önmagát, mintha ez az emberi kreálmány már nem is tudna megújulni soha. Mintha nem tudna semmi újat adni nekünk, csak mindig ugyanazzal a romlott étekkel kínálna meg minden új nemzedéket.

Dutka a magyar költészet megújítója és a polgári radikális eszmék egyik élharcosa volt. A beteg, bolond világ ma is forrong, háborog. Háború dúl Betlehemben, lángol a gyűlölet, a Szentföldön arat a Halál. A templomok többségéből már hiányzik a hit, sőt elfogyott a hívő is. Némelyikből hangversenyterem lett, raktár, szórakozóhely vagy muszlim imahely, ha el nem bontották már korábban, hogy talapzata alól lignitet bányásszanak ki az ipar éhes gyomra számára. Máshol meg fáklyával világítják meg az ódon falakat, Frankhonban a katolikus templomok főnixként égve jelzik a keresztényüldözést. Vajon lesz még innét feltámadás? Párizs, ó, fények városa, bizton tudom, hogy Ady sem ilyen fényekre gondolt, mint ahogy Dutka sem. Európa keresztúthoz érkezett.

Dutka Ákos költő, újságíró Nagyváradon született 1881. szeptember 11-én. A Nagyvárad és a Szabadság munkatársa volt, 1904-ben Vallomások könyve címmel jelent meg az első verseskötete. Ady Endre barátja volt, részt vett a Holnap Társaság munkájában. Versei a Nagyvárad, A Hét, az Új Idők, a Pesti Napló, a Világ, a Népszava, a Nyugat és a Friss Újság című lapokban jelentek meg. 1955-ben „A Holnap” városa címmel megírta a Holnap Társaság történetét. Az utolsó verseskötete 1970-ben jelent meg Kallódó dallamok címmel.

Lengyel Jánosí