Karácsony Kárpátaljáért – több mint 2 millió forint gyűlt össze a munkácsi gyermekkórház részére

2023. december 19., 15:42 , 1190. szám

Karácsony Kárpátaljáért néven szervezett jótékonysági gálaestet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) Budapesten. A Határtalanul a Magyar Fiatalokért (Határtalanul) ernyőszervezettel közösen megrendezett eseményen a fiatalok a munkácsi gyermekkórház részére ajánlották fel az est folyamán befolyt összeget.

A Kárpátaljai Szövetség dísztermében megrendezett esemény kezdetén a fiatalok egy néma főhajtással emlékeztek meg a KMKSZ nemrégiben tragikusan elhunyt alelnökéről, Barta Józsefről, akinek „a kárpátaljai magyarságért végzett munkája páratlan és pótolhatatlan” – hallhatták a jelenlévők Tarpai Viktória Jászai Mari-díjas színésznőnktől, az est műsorvezetőjétől.

Nacsa Lőrinc kormánybiztos köszöntőbeszédében elmondta: rendkívül fontos, hogy a kárpátaljai fiatalok is össze tudjanak gyűlni egy közösségben. „Azt kívánom, hogy a keresztyén derűt próbáljuk meg átragasztani egymásra, hisz a derűből cselekvés fakad; most pedig nekünk ebben a nehéz helyzetben cselekvésre és közösségre van szükségünk” – húzta alá a kormánybiztos.

„Ez a mai este is mutatja azt, hogy a kárpátaljai fiatalok összetartanak és összetartozónak érzik magukat” – kezdte köszöntőbeszédét Brenzovics László, a KMKSZ elnöke. Beszédében tolmácsolta dr. Biró Erzsébet, a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház igazgatónőjének a köszönetnyilvánítását. Elmondása szerint ez az adománygyűjtő akció lehetőséget ad arra, hogy újszülött és gyermekéleteket mentsünk meg; ez azt jelzi, hogy a kárpátaljai magyar fiatalság hisz a jövőben.

Illés Boglárka országgyűlési képviselő, a Fidelitas korábbi elnöke gratulált a szervezőknek a színvonalas esemény létrehozásáért. „Szeretnék köszönetet mondani mind a Határtalanul a Magyar Fiatalokért szervezetnek, mind a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének, amiért az elmúlt években kiemelt szövetségre léptek, és a fiatalok számára olyan stabilitást jelentenek, amihez érdemes tartozni” – mondta. A képviselő hozzátette, hogy abban is bízik, hogy a következő öt vagy ötven évben még sok ilyen közös rendezvényre fog sor kerülni.

Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke, a helyszín házigazdája Németh László egy fontos üzenetet bízta a jelen lévő fiatalok szívére: „Az ifjúságnak joga és kötelessége, hogy az életet a maga igényei szerint újrafogalmazza. A halál ott kezdődik, ahol erről a jogáról tudatlanságból vagy a könnyebbet keresve lemond.”

„Érezhetjük azt, hogy ma, itt, ebben a teremben nem Budapesten, hanem Kárpátalján vagyunk, és ez azért van, mert a nemzet veletek, fiatalokkal kezdődik” – mondta köszöntőjében Bagi Barna, a Határtalanul elnöke. Véleménye szerint elég körülnézni a teremben és láthatóvá válik az a tény, hogy Kárpátalját a fiatalok által képviselt új generáció fogja megmenteni. Elmondása szerint ehhez az szükséges, hogy „le kell cserélnünk azt a mérgező gondolatot, amit úgy hívnak, hogy »szánd meg, Isten, a magyart« arra, hogy »legyen meg a Te akaratod«”.

Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke szerint az eseménynek több célja is van: az első nem más, mint hogy a szervezők biztosítsák a találkozás lehetőségét; a második pedig, hogy a kultúra kínálta keretek között jótékonykodásra is sarkallják a jelenlévőket. „Az év végéhez közeledve általában meg szoktunk állni egy-egy pillanatra, és hálát adunk azért, amink van: a munkánkért, az egészségünkért, a szeretteinkért” – emelte ki az ifjúsági szervezet elnöke. Véleménye szerint amíg a kárpátaljai magyarok tartani tudják az erényeiket, addig lesz kárpátaljai magyar jövő, bármilyen nehézségeket is tartogat az eljövendő.

Az ünnepi köszöntőket Keresztyén Károly szernyei származású fiatal lelkész igehirdetése követte, aki Nehémiás könyvéből vont párhuzamot a címadó és az otthonaikat elhagyni kényszerülő kárpátaljai magyarok között.

Isten tolmácsolt igéjét a gálaest egyik legfontosabb szegmense követte: a Sodró együttes a vidékünkre jellemző autentikus zenei világot mutatta be a nagyérdemű számára. Előadásukban a magyar népzene és tánc mellett a ruszin, zsidó, szlovák nemzetiségeknek a kárpátaljai vidékre jellemző népzenei világát is megszólaltatták, valamint a Kárpát-medence magyar népzenei örökségéből is merítettek, mindemellett az adventi ünnephez kapcsolódva erdélyi kántáló énekek is felcsendültek. A műsorban közreműködtek a Kárpátalja Táncegyüttes táncosai.

A kárpátaljai fiatalok az est folyamán 2 millió 53 ezer 500 forintot, 170 eurót és 130 hrivnyát gyűjtöttek össze. Kiemelt köszönet illeti Néger Zsoltot, az NK19 Építő Kft. tulajdonosát, aki 320 ezer forinttal járult hozzá a gyűjtési akcióhoz.

SD