Ismét kárpátaljai fiatalokat támogat az Emberi Méltóság Tanácsa

2023. december 19., 17:26 , 1190. szám

Korábban húsvét, most karácsony előtt állított össze kárpátaljai fiataloknak ajándékcsomagokat az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT). Az adományt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke vette át december 19-én Budapesten.

Id. Lomnici Zoltán, az EMT elnöke az eseményen elmondta, hogy a tanács megalakulása óta segíti a Kárpát-medence magyarságát, s ezúttal fiatalokat szeretne adományokkal támogatni az ukrajnai háború okozta nehézségek enyhítésére. Hozzátette: a magyar állam segítsége mellett nélkülözhetetlen a civilek támogatása a háborús körülmények között. „Rendkívüli próbatétel jellemzi most a Kárpátalján élő nemzettársaink sorsát: nemcsak a kényszersorozások, a gazdasági nehézségek és az állam kisebbségeket sújtó rendelkezései nehezítik meg az életüket, hanem a belső migráció, valamint az is, hogy sokuknak el kellett hagyniuk a szülőföldjüket” – mondta az elnök.

Brenzovics László ismételten megköszönte az EMT támogatását. „A háború sajnos még mindig nem fejeződött be, ami rendkívüli nehézségekkel jár, azonban pozitív az, hogy mindezek ellenére Kárpátalján egy iskolát sem zártak be; a beregszászi árvaház és a nagydobronyi gyermekotthon is folytatja a munkáját” – fogalmazott. Véleménye szerint ilyenkor, advent idején különösen fontos az, hogy az emberek érezzék a szolidaritást: nemcsak a kézzelfogható ajándékok számítanak, hanem az is, hogy az otthon tanuló diákok érezzék azt, hogy nem csupán a magyar kormány, hanem a civil szervezetek is szolidárisak a kárpátaljai magyarsággal. „Ezt szeretném megköszönni a kárpátaljai magyarság nevében id. Lomnici Zoltán és Szunai Miklós uraknak” – zárta szavait Brenzovics László.

„Minden magyar embernek kötelessége az, hogy támogassa a határon túli magyarokat: különösképpen azokat, akik arra rá is szorulnak” – nyilatkozta Szunai Miklós, az EMT ügyvezető igazgatója.

Az EMT az ajándékcsomagokkal a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon tanulóit támogatja.

ZsT