Tovább gyorsult a gazdaság októberben

2023. november 26., 14:42

Az előzetes operatív becslések szerint 2023 októberében Ukrajna gazdaságának növekedése 10,5%-ra (±2%) gyorsult. A GDP növekedését január–októberben 5,5 százalékosra becsülik – közölte az RBK–Ukrajina a Gazdasági Minisztérium szemléjére hivatkozva.

A tárca emlékeztetett, hogy 2022 októberében a GDP visszaesését 31,5 százalékosra becsülték, 2022. január–októberben pedig mínusz 28,4 százalékosra.

A Gazdasági Minisztérium szerint 2023 októberében a gazdasági tevékenység szinte minden válfaja pozitívan járult hozzá a GDP alakulásához.

„2023 októberében is folytatódott a GDP pozitív dinamikája. Egyfelől a mezőgazdaság magas hozamai és a kedvező időjárás, s ennek megfelelően a gyors ütemű betakarítás; az energiaszektor stabil helyzete; az ideiglenes folyosó működése a polgári hajók közlekedéséhez Nagy Odessza kikötőibe; a megfelelő áru- és szolgáltatáskínálat serkentette a GDP dinamikáját” – áll a jelentésben.

Másfelől az infrastruktúra és az állóeszközök jelentős pusztulása, a számottevő biztonsági kockázatok fennmaradása, az exportlogisztika korlátozottsága, a munkaerőpiac lassú helyreállása, az elégséges saját tőke, valamint a rendelkezésre álló hitelforrások hiánya továbbra is negatív nyomást gyakoroltak a GDP-re – tette hozzá a minisztérium.

(rbc.ua/Kárpátalja)