Az USA szerint Oroszország vegyi fegyvert vetett be Ukrajnában

2024. május 8., 14:35 , 1209. szám

Oroszország megsértette a vegyi fegyverek alkalmazására vonatkozó nemzetközi tilalmat – közölte május 1-jén az Egyesült Államok Külügyminisztériuma az Oroszországi Föderáció ellen bevezetendő újabb szankciók indoklásaként. Állításuk szerint az orosz csapatok klórpikrint, egy irritáló hatású mérgező anyagot alkalmaztak az Ukrán Fegyveres Erők katonái ellen – írja a DW.

Ezzel kapcsolatban az USA felvette a szankciós listára az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának Sugár-, Vegyi és Biológiai Védelmi Erőit, az Orosz Alkalmazott Akusztikai Kutatóintézetet, az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának 48. Központi Kutatóintézetét, valamint listára került négy, az orosz vegyi és biológiai fegyverprogramokkal kapcsolatban álló vállalat.

„Az ilyen vegyszerek használata nem egyedi eset, és valószínűleg az orosz erők azon törekvésével függ össze, hogy kiverjék az ukrán csapatokat megerősített állásaikból, s taktikai sikereket érjenek el a harctéren” – áll a washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatában.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország tüntetések oszlatására is alkalmazta a szert.

A klórpikrin olyan folyadék, melynek gőzei a bőrre és a nyálkahártyákra hatnak, és nagy koncentrációban görcsöket okoznak. Először a német hadsereg vetette be az első világháborúban. Alkalmazását tiltja a hágai Vegyifegyver-tilalmi Szervezet.

A klórpikrin mellett az orosz csapatok CS könnygázzal töltött gránátokat is használnak – írja a Reuters ukrán katonák jelentéseire hivatkozva.

A CS-t Európában gyakran használja a rendőrség a rendbontókkal szemben a tüntetéseken, azonban bevetése a háborúban nem megengedett a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény értelmében. Noha a CS nem halálos, pánikot kelt, ami arra késztetheti a katonákat, hogy elhagyják a lövészárkokat, miáltal sebezhetővé válnak a hagyományos fegyverekkel szemben.

Az Ukrán Fegyveres Erők szerint legalább 500 ukrán katonát kezeltek mérgező anyagoknak a szervezetükre gyakorolt hatása miatt, egy katona pedig megfulladt a könnygáztól.

(hk/dw.com)