Honismereti szakmai tanulmányút a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében

2023. november 13., 17:14 , 1185. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány Gyökerek és szárnyak – a kárpátaljai fiatalok perspektívái címmel a szülőföldön maradást népszerűsítő programokat szervezett a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával annak érdekében, hogy erősítse a kárpátaljai fiatalok nemzeti identitását és a hazaszeretetét.

A projekt részeként kárpátaljai honismereti szakmai tanulmányutak valósultak meg, melyek első állomása 2023. október 23-án az 1956-os forradalom kárpátaljai emlékhelyeinél valósult meg Beregszászban és Ungváron. A program keretében szakmai előadást tartott dr. Szakolczai Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos munkatársa, dr. Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének docense és Kurt A. Stahura, a Niagara Egyetem professzora.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány az 1944-es szovjet elhurcolások szörnyűségeire emlékezve is programsorozatot szervezett, amely november 9-én rendhagyó történelemórával vette kezdetét a II. RF KMF Felsőfokú Szakképzési Intézetében, melyet A Sátán fattya című film vetítése követett, Tarpai Viktória részvételével megszervezett online közönségtalálkozóval egybekötve.

„Fontosnak tartjuk, hogy felidézzük és bemutassuk a diákoknak mindazon eseményeket, amelyek elhomályosították a kárpátaljai magyarság sorsát. Hiszen 1944 őszén a szovjet csapatok megérkezésével a kárpátaljai magyarság a teljes kiszolgáltatottság, a megaláztatás, a megfélemlítés, a kilátástalanság és a reménytelenség állapotába került” – hangsúlyozták a szervezők.

A rendezvény kezdetén a résztvevők betekintést nyerhettek a kárpátaljai magyar színház történetébe Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója előadásában.

Ezt követően online kapcsolat által Tarpai Viktória mesélt a szülőföld szeretetéről és A Sátán fattya című film forgatási élményeiről. A közel 100 fős nézőközönség és a művésznő közötti párbeszédet Sin Edina igazgatónő moderálta.

A közönségtalálkozó után levetített film bemutatta az 1944. novemberi kárpátaljai tragédiát a tizenhat éves Tóth Eszter sorsán keresztül, aki élelmet vitt a „háromnapos munkára” behívott családtagjának, de az orosz katonák megerőszakolták. A fiatal lány és környezetének élete tönkrement, Eszter terhes lesz és megszüli a gyermeket: a Sátán fattyát.

Az eseményen a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének diákjai, továbbá a Rákóczi-főiskola hallgatói és oktatói vettek részt.

November 11-én folytatódott a megemlékezés a kárpátaljai magyarság tragédiájáról egy tanulmányút keretében, melynek mottója a közismert Kovács Vilmos-idézet volt: „Ez hát a hon”. A résztvevők a beregszászi, munkácsi és szolyvai emlékhelyeknél rótták le tiszteletüket.

A honismereti szakmai túra fő célja az volt, hogy a diákok megemlékezzenek a málenkij robot és a GULÁG áldozatairól és tiszteletüket tegyék az emlékhelyeknél: a sztálini terror áldozatainak beregszászi monumentumánál, a munkácsi Rákóczi-kastély (Fejér ház) udvarán lévő emléktáblánál és a Szolyvai Emlékparkban.

„A Kárpátalján lévő legismertebb 1944-es eseményeket felidéző emlékhelyekhez vittük el a fiatalokat, ahol leróhatták kegyeletüket és tiszteleghettek az ősök előtt, akik életükkel fizettek annak idején a szovjet rendszernek” – fogalmazott Váradi Natália.

A tanulmányúton szakmai előadást tartott dr. habil. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

A program lehetőséget nyújtott a munkácsi vár, a beregvári Schönborn-kastély, a beregszentmiklósi vár és a Vereckei-hágó helytörténeti szempontú megismerésére.

A tanulmányúton a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének diákjai és a Kölcsey Ferenc Szakkollégium ösztöndíjas hallgatói vettek részt.

TV21 Ungvár/K. K.