Miért lettek hosszabbak a légiriadók?

2023. november 11., 19:23

Mára jelentősen nőtt a légiriadók időtartama Ukrajnában. Ez elsősorban annak tudható be, hogy az orosz hadsereg MiG-jei a kiképzőrepülések során más feladatokat hajtanak végre – közölte az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Jurij Ihnat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének szóvivője, akit a TSZN idéz.

A portál előrebocsátja, hogy a Kinzsal rakéták hordozására is alkalmas ellenséges MiG-ek felszállásakor azonnal megszólal a légiriadó Ukrajna egész területén. A Kinzsalok rendkívül gyorsak, és akár 2 000 kilométeres távolságban is célba találhatnak.

Korábban, amikor a MiG-ek felszálltak, körülbelül 20 percig szólt a légiriadó. Ihnat szerint az oroszok ilyenkor a fel- és leszállást gyakorolták, gyakorló repüléseket végeztek.

„Másfél órás riasztások is voltak – ez az az idő, amíg a MiG-31 elhasználja az üzemanyagát. Addig repül, amíg az összes üzemanyagot el nem használja, és visszatér a bázisra. Így fél éven át és még tovább másfél órás riasztásokat láttunk. Most az ellenség más feladatokat tűz ki célul, a levegőben való tankolást. Érthető, hogy a MiG által a levegőben töltött idő megduplázódik. Most az ilyen riadók hossza több mint 2,5 óra” – magyarázta a légierő szóvivője.

(tsn.ua/Kárpátalja)