A hit nemes harca – nőként, Kárpátalján

Nőszövetségi csendesdélután Badalóban

2023. október 17., 17:06 , 1181. szám

Zsúfolásig megtelt az ősi badalói református templom vasárnap délután. Még pótszékekre is szükség volt ahhoz, hogy a Kárpátalja minden régiójából érkező lányok, asszonyok, hölgyek a helyszínen hallják és éljék meg azokat az áldásokat, amelyekben a Beregi Református Egyházmegye Nőszövetségének csendesnapján lehetett részük.

A házigazdák nevében Sápi Emese tiszteletes asszony Pál apostol szavaival köszöntötte a több mint háromszáz résztvevőt: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz” (2. Kor 12. 8.9.).

Hajdu Szilvia helyi hitoktató is egy bibliai idézettel Illés példáján keresztül mutatott rá áhítatában arra, hogy az Úr emberei is megfáradhatnak, belefáradhatnak a szolgálatokba. Éppen ezért kell a Mindenható segítségét kérni a mindennapi megpróbáltatásokhoz, mert az Isten gondoskodik róla, hogy „maradéka” legyen itt, Kárpátalján is, és soha nem hagy magunkra.

Pál Lászlóné Gál Irén lelkipásztor előadásában arról beszélt, hogy gondokkal, bajokkal, háborús időkkel, személyes családtagjaink nélkülözésével nehezített világunkban a kárpátaljai nőknek három fronton kell megharcolni a hit nemes harcát

Az első front: harc a rám bízottakért, a házam népéért, a gyülekezeti közösségemért.

A második front: harc a jövőért, amit pedig a gyermekek jelentenek. Mint mondta, talán azért nincsenek gyülekezeteinkben megfelelő létszámban presbiterek, hitoktatók, kántorok, és más szolgatársak, mert az utóbbi években, évtizedekben nem születtek megfelelő létszámban gyermekek.

Megmaradásunk záloga az utánunk jövő nemzedék biztosítása, ezért kell Istentől bátran, és félelem, aggodalom nélkül fogadni a gyermekáldást, mert az Úrnak gondja lesz az Ő népére. Elhangzott az is, ebben a nehéz időben sem szabad eladni a házakat, a földeket, mert akkor veszélybe kerülnek közösségeink, iskoláink, templomaink, a jövő nemzedékének legfontosabb pillérei!

A harmadik fronton önmagunk, az óember ellen kell harcolnunk, és talán ez a legnehezebb, de Jézus Krisztus képes megszabadítani ebből az állapotból is, az Ő segítségével sikerrel vívhatjuk meg ezt a hitharcot.

Jakab Krisztina, a Beregi Református Egyházmegye Nőszövetségének vezetője bemutatta és jelképesen is átadta Sápi Emesének, a Badalói Egyházközség Nőszövetsége vezetőjének a szövetség idei, debreceni konferenciáján felszentelt zászlaját, amelyet a tervek szerint elvisznek majd minden gyülekezetbe.

A csendesdélután záró részében Barkaszi Éva nyugdíjas pedagógus bizonyságtétele hangzott el arról, hogy miként tapasztalta meg betegsége idején Isten kegyelmét, majd Papp Tiborné Papp Mónika tiszteletes asszony tolmácsolta a Tiszántúli Református Nőszövetség köszöntését a kárpátaljai nőtestvérek felé.

Az előadások között a Mezőváriból érkezett zenepedagógus házaspár, Kovács Erika és Sándor dicsőítő énekekkel, megzenésített versekkel vallottak a hitről, kegyelemről, arról, hogy miként lehet megélni manapság a hit nemes harcát Kárpátalján nőként.

Az áldásokban gazdag csendesdélután a helyi parókián szeretetvendégséggel, és igazi, lelki beszélgetésekkel ért véget.

Jakab Lajos