Őszi túra az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Parkban

2023. október 10., 10:34 , 1180. szám

A Kárpátjáró csapata Horváth Zoltán vezetésével ismét túrázni indult. A cél az Elvarázsolt Vidék (Zacsarovanij kraj) Nemzeti Park volt, amely ilyenkor különösen szép, őszi arcát mutatja. Nagy érdeklődés övezte a mostani túrát is, amely húszfős csapattal, október 8-án valósult meg.

Túrázni minden évszakban érdemes, hiszen a természet évszakonként más-más arcát mutatja. Kárpátalja pedig megannyi szépséget rejteget a túrázni vágyók számára.

Horváth Zoltán túravezetővel az élén a Kárpátjáró csapata már több éve szervez túrákat Kárpátalja-szerte. Az alkalmak során a résztvevők nemcsak vidékünk természeti értékeit és látványosságait fedezhetik fel, hanem a történelmi nevezetességekkel és örökségeinkkel is megismerkedhetnek.

„Túráink fő célja, hogy általuk tovább népszerűsítsük a természetjárást a kárpátaljaiak körében, illetve minél több emberrel megismertessük történelmi és kulturális örökségeinket” – számolt be Horváth Zoltán túravezető.

Minden túra programját úgy állítják össze, hogy a teljesítményen és a természeti szépségeken kívül kulturális és történelmi szempontból fontos állomások is színesítsék azt.

Az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Park egy csodálatos hely, ahol a természet szépsége és gazdagsága lenyűgözi a látogatókat. Kárpátalja három nemzeti parkja közül ez a legfiatalabb és a legkisebb területű, 2009-ben hozták létre. Nevét a különleges geológiai képződményekről kapta, amelyek olyanok, mintha egy mesevilágból származnának. A parkban sok növény- és állatfaj is él, köztük ritka és védett fajok is. Az igazán szemfüles túrázók látóterébe havasi cincér, foltos szalamandra, sőt érdekes gombák és növények is a kerülhettek.

„Az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Parkba ellátogatni minden évszakban érdemes, tavasszal, nyáron és ősszel is más-más arcát mutatja. Érdemes többször is felkeresni, hiszen a túra több különböző útvonalon is megtehető” – emelte ki a túravezető.

A túra fő úti célja az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Park leglátványosabb sziklája, az úgynevezett Fenyő-kő (Смерековий камінь) volt.

Még mielőtt kezdetét vette volna a gyalogtúra, a résztvevők az odafelé vezető úton tettek egy kis kitérőt Komlós (Хмільник) településére, ahol ellátogattak a helyi forráshoz, ott mindenki magához vehetett friss hegyi forrásvizet. Ezt követően folytatódott az utazás.

A túra az Ilosvai járásban található, az Ilnyicka-patak partján fekvő Ilonca (Ilnicja) település széléről vette kezdetét, a távolság oda-vissza nagyjából 10 km volt. A túraútvonal könnyen teljesíthető, gyerekek körében is közkedvelt, nem tarkítják magas szintkülönbségek, és több útvonalon is megtehető a táv.

Induláskor még szemerkélő esőben haladt a csapat, így a Jalovoj-patak menti erdős útszakaszra esett a választás, minek köszönhetően a fák lombkoronája szinte végig óvta a túrázókat a csapadéktól.

Az út gyönyörű bükk- és nyírerdőkön át, patakok mentén haladt. Még mielőtt elérte volna a csapat a Fenyő-követ, útba ejtettek egy szinte mesebeli tisztást, ahol faházakban pihenhettek meg. Egy közös étkezést követően tovább folytatódott a túra.

A következő megálló már az úti célnál volt, amikorra elállt az eső, és mindenki kényelmesen szemügyre vehette a különlegesebbnél különlegesebb sziklaformákat és egyéb természeti csodákat.

Azoknak a túrázóknak, akik szerették volna kicsit extrémebbé tenni az amúgy könnyű túrát, lehetőségük volt a sziklák tetejéről szemügyre venni a varázslatos kilátást. Igaz, mindezt egy nagyon meredek falat megmászva egy keskeny peremen tehették meg, a csapat legtöbb tagja mégis megmászta az akadályt.

A hazafelé tartó út sem volt izgalommentes, hiszen a túrázók megtekinthették a beregkisfaludi bazaltoszlopokat, amelyek az egykori kőbánya területén találhatók.

A találó nevet viselő nemzeti park minden résztvevő számára egyaránt varázslatos élményt nyújtott.

„A mostani túránkra is lelkes és tapasztalt csapat gyűlt össze, akik minden erejükkel azon voltak, hogy teljesítsék a túrát. Jó tűrőképességű és pozitív hozzáállású csapattal indulhattunk útnak, ezúttal is szeretnék mindenkit megdicsérni és gratulálni” – fogalmazott a túravezető.

Mindezek mellett felhívta minden túrakedvelő, mind a csoportos, mind az egyéni túrázók figyelmét, hogy az ősz kezdetével és télen legyenek nagyon körültekintők a természetjárás során, hiszen a zord időjárás – a viharok és a hideg miatt – akár életveszélyes is lehet. Mindig tájékozódjanak megfelelően az aktuális időjárási körülményekről, vagy vegyék igénybe tapasztalt túravezető szolgáltatásait.

Az eddig teljesített és a jövőben tervezett túrákról minden egyéb információ megtalálható a Kárpátjáró Facebook-oldalán.

K. K.