Vasárnapi üzenet: 2023. október 8.

Apostolok cselekedetei 8, 26–40

2023. október 8., 08:15 , 1179. szám

Ebben az igeszakaszban Fülöp az etióp kincstárnokot a sorsának megrekedt fázisán segítette át. Ezeken magától nem tudott volna túljutni, és felőrlődött volna, az eddigi eredménye (haladása) pedig tönkremegy.

Az etióp kincstárnok megrekedésének oka: az ellentmondásos állapot, mely természeténél fogva mélyül, melyben az ember végül belefullad. Az ellentmondásosság oka a bizonytalanság. Amikor nincs elhatározás, hanem variációk halmazát tarjuk életben. Nagy megnyugvás, amikor elfogadjuk, hogy nincs B verzió (másik otthon, szolgálat, házastárs, gyerek, gyülekezet, testvér, sors stb.). Még akkor is, ha az utam a tüzes kemencén vagy a halál árnyékán keresztül vezet.

Isten világosan vezethette Fülöpöt, és Fülöp indult. Pedig lakatlan helyen ment keresztül, és nem értette Isten utasítását, de mégsem ellenkezett. Legyünk Istennel mindig élő kapcsolatban, ahol Isten konkrét utasításokat is adhat (lásd: Anániásnak Isten pontosan megmondhatta, hogy hová és kihez, az Egyenes utcába, Saulhoz menjen). S minél nagyobb a bizonytalanság, annál nagyobb szükség van ilyen konkrét utasításokra. Nem az értelem, hanem az engedelmesség a fontos.

A továbbiakban már beindult a folyamat (itt már nincs konkrét isteni vezetés, mint az előzményekben): párbeszéd, egymásra találás, írásismertetés, megkeresztelkedés... Mindezek már benne voltak Fülöpben, csak egy közegben kellett hogy kibontakozzanak (hogy a folyamatok beinduljanak). Nálunk milyen folyamatok indulnak be egy közösségmegélésnél és egymásra találásnál. (Igék jutnak eszünkbe? Igei helyzeteket felismerünk? Bizonyságtétel a számunkra valakinek a magányos helyzete?). Itt mutatkozik meg, hogy a sok köztes állapotot megjárt Fülöp (zsidó és görög embereket kellett összekötni a gyülekezetben, menekülnie kellett, stb.) mily sok ponton érintkezik ezzel az ambivalenciában lévő kincstárnokkal... Ismerjük fel egymásnál a kibontakozás lehetőségét, és legyünk egymás számára kibontatkoztatók (különös, hogy egy ilyen megrekedt helyzetben lehetséges ez a lelki szabadság, a külső nyomás ellensúlyozásával szemben).

Fülöp erőt kapott a további szolgálatra (Azótosztól Czézáreáig). S akkor tudta csak folytatni a munkáját, ha ezt már elvégezte. Mert a jó szolgálat feltölt, és még több erőnk lesz. Isten jövőt és kibontakozást készít, s a megrekedt állapotok túllépése, e kibontakozott állapot („tágas térre állítottál”) feltétele.

Radvánszky Ferenc
református lelkipásztor (szerk.: Tóth János)