Megújult a bátyúi református templom

„Erre a templomra még sokáig szükség lesz”

2023. szeptember 12., 17:24 , 1176. szám

Teljesen megújult a bátyúi református templom, amiért szeptember 10-én ünnepi istentisztelet keretében adott hálát a gyülekezet Istennek. „A templomfelújítás részünkről hitvallástétel is volt. Hitvallástétel arról, hogy erre a templomra még sokáig szükség lesz. Lesz még az Istennek népe Kárpátalján, lesznek még reformátusok Bátyúban, akik ebben a templomban az Istent szeretnék dicsérni és az ő igéjét szeretnék hallgatni” – öntötte szavakba gondolatait és reményeit Kacsó Géza bátyúi lelkipásztor.

A hálaadó istentisztelet kezdetén Tóth László, a Beregi Református Egyházmegye esperese mondott apostoli köszöntést, majd imájában hálát adott a felújított templomért.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, hangsúlyozva: „Mikor azt kérdezzük, hogy miért lehetünk mi hálásak, ez rá a válasz: »Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.« (János 3, 16) Ennek az örömhírnek a hirdetésére épültek templomok, tartattak meg, újíttatnak fel. Megújult templomért adhatunk mi is hálát. Mert ez az a hely, ahol az Isten igéje hirdettetik a ti számotokra, ahol nevét magasztalhatjátok és segítségül hívhatjátok. Mindez Jézus Krisztus nevében van…” – mutatott rá Kárpátalja református püspöke, emlékeztetve a gyülekezetet, hogy mindnyájan megváltottak vagyunk, de nagyon sokan a megváltás ajándékát elutasítják, nem fogadják el. A templomot megújító gyülekezet tagjait arra kérte, hogy maradjanak Isten szolgái. „Legyetek az Isten szolgái abban az értelemben is, hogy ahányszor csak ide jöttök, az Úr házába, és megértetek egy üzenetet, amit Isten nektek intézett, azt vigyétek haza. Vigyétek a családba, a munkahelyre, baráti körbe, vigyétek az utcákra, a terekre. Váljatok Isten szolgáivá nap mint nap, amikor igét hallotok” – kérte Zán Fábián Sándor.

Kacsó Géza, a bátyúi gyülekezet lelkipásztora számolt be a 113 éves bátyúi református templom utóbbi években elvégzett felújítási munkálatairól. Még 2010-ben, Mező Miklós lelkipásztor szolgálata alatt elvégezte a gyülekezet a templombelső festését. Kacsó Géza irányításával azóta felújították a templom ablakait és 1912-ben épült orgonáját. Felújították a templom előtt álló Gulág-emlékművet és rendezték környezetét, az előkertet. Elkészült a bejárat térkövezése, a kerékpártároló, bevezették az elektromos fűtést a templomba. Kívülről lefestették az épületet, és bejárati ajtaját is felújította Buda Erik csonkapapi presbiter. 2020-ban a gyülekezet azzal a problémával szembesült, hogy a templomtorony tetőszerkezetének faanyaga annyira elszuvasodott, hogy kézzel is el lehetett morzsolni a gerendákat – emlékezett vissza Kacsó Géza tiszteletes. Imádkoztak és gyűjtést hirdettek. Mind a gyülekezeti tagok, mind a Bátyúból elszármazottak lelkesen álltak az ügy mellé, adományaiknak és a magyar kormány támogatásának köszönhetően elkezdődhettek a munkálatok. Egy vinnicjai ácscsapat felállványozás nélkül vállalta a munkát, s az anyagbeszerzés és az előkészületek után, 2022. júniusában fogtak bele a templomtorony tetőszerkezetének cseréjébe. Három ács hat hét alatt végezte el a teljes munkát. Szomorúságot csöpögtet az örömbe, hogy az egyik ács, Briga Olekszij Mihajlovics azután, hogy a munkát befejezték és hazatért Vinnicjába, behívót kapott, és idén tavasszal Bahmutnál életét vesztette. Egy tizenegy és egy tizennégy éves kisfiút hagyott árván.

A torony befejezése után rendbe tették a templom lábazatát, megjavították az ereszcsatornát, a templom előterét és a cintermét is felújították. Új csempe került a belső tér padlójára, lecserélték a padok alatti korhadt párnafákat, valamint a padok korhadt részeit is, és lepadlózták a padok alatti részt. Mindezt úgy tudták elvégezni, hogy a templomot minden vasárnap használni tudták. Végül Isten dicsőségére Tóth Zoltán új úrasztalát készített a templomba, az elhasználódott régi helyébe.

Kacsó Géza a tények felsorolása mellett igei üzenettel is szolgált. Jeremiás könyve 32. részéből idézett fel egy történetet, amikor az ostromlott Jeruzsálemben Jeremiás az Isten indítására megveszi a háború idején unokatestvérének az ellenség által megszállt területen lévő földjét. A bibliai történetet párhuzamba állította mai életünkkel, kijelentve: háború alatt templomot felújítani nem mindenki szokott, a bátyúiak arról tettek tanúbizonyságot, hogy hisznek a jövőben.

Az ünnepi alkalmat magasztosabbá tette a gyülekezet Sola Fide kórusának, a gyülekezet hittanos gyerekeinek és Ararát együttesének szolgálata.

Köszöntötte a jelenlévőket Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület világi főjegyzője, majd ugyancsak Isten igéjével köszöntötte a bátyúi gyülekezetet mind a tizennégy református lelkész, akik a három kárpátaljai egyházmegyéből ellátogattak a hálaadó alkalomra.

Az ünnepi istentiszteletet követően a bátyúiak szeretetvendégséggel kedveskedtek vendégeiknek, akik ellátogattak hozzájuk, hogy megújult templomukért velük együtt adjanak hálát Istennek.

Badó Zsolt