„De nehéz az iskolatáska…”

A választék nagy volt, ám az árak sem voltak kicsinyek

2023. szeptember 12., 14:47 , 1175. szám

Mint minden évben, a tanévkezdés előtti hetekben Beregszász központjában, a Kossuth téren is felállították standjaikat a tanszerárusok, és sem a bőséges választékban, sem vevőkben nem volt hiány, bár az utóbbiaknak igencsak mélyen bele kellett nyúlniuk a pénztárcájukba, hogy megvásárolhassák gyermekeiknek a szükséges tanszereket, iskolatáskákat.

Az egyik standon az elárusító közölte, hogy tavalyhoz képest 10 százalékkal növekedtek meg a tanszerárak. Ám ha figyelembe vesszük, hogy mekkorát esett a hrivnya vásárlóértéke, akkor hamar rájöhetünk, hogy a vevők pénztárcája sokkal laposabbá vált, mint a múlt évben, miközben beszerezték a tanévkezdéshez szükséges holmikat. Ami pedig az egyes tanszerek árait illette… 12 lapostól 96 laposig terjedt a füzetek választéka, az előbbiek 5, az utóbbiak 35 hrivnyába kerültek. A naplókat 50–150 hrivnyáért lehetett beszerezni, míg az iskolatáskák közül a merevítőkkel ellátottak 800 hr-nál kezdődtek, a merevítőkkel nem rendelkezők 600 hrivnyánál. Az atlaszok és a kontúrtérképek külön-külön 120, illetve 70 hrivnyát kóstáltak, ám – mint az eladó kifejtette – a vevők jobban jártak, ha együtt vették meg azokat, így 190 hrivnya helyett 150-et kellett fizetniük. A tollak ára öttől húsz hrivnyáig terjedt, míg a kisebb tolltartók száz, a nagyobb méretűek akár 400 hrivnyába is kerültek. A filctollkészletek 12 színt tartalmaztak, ám attól függően, hogy maguk az írószerek mennyire voltak vastagok, s így mennyi ideig használhatók, a vékonyabb filctollakból álló készleteket 50, a vastagabbakból álló készleteket pedig 60 hrivnyánál indították. A 12 színt tartalmazó színesceruza-készletek a ceruzák vastagságától függően 40 vagy 80 hrivnyába kerültek, míg egy egyszerű ceruza ára 15 hrivnya volt. A vízfestékkészletek közül a nyolc színt tartalmazókat 40, a tizenkét színt tartalmazókat 60, a huszonnégy színt tartalmazókat pedig 120 hrivnyáért lehetett beszerezni. A vízfestékek közül a tíz színt tartalmazók, a tollak közül a 10-15 hrivnyába kerülők, a tolltartók közül viszont – bármennyire is meglepő – a 200 hrivnya fölöttit kóstálók fogytak a legnagyobb mértékben.

A jóval nagyobb szomszédos standon az iskolatáskák roppant széles választéka várta a vevőket. Mint az eladótól megtudtam, százféle táska közül választhattak, melyek ára 500-tól 4000 hrivnyáig terjedt, áruk pedig a gyártótól, a minőségtől és a kibocsátás évétől függött. A 2008-as kibocsátásúak 500, a 2022-ben legyártottak 2000, míg az idei kibocsátásúak 4000 hrivnyába kerültek. Az 1–4. osztályos kisdiákok hátitáskái ortopéd merevítőkkel voltak ellátva, a táskák nagy többsége belföldi gyártmányú volt, de akadtak külföldi, német gyártmányúak is, az utóbbiak minősége volt a legjobb. És hogy melyek fogytak a legnagyobb mértékben? A középkategóriájú, 1005 hrivnyába kerülő táskák. Az iskolafüzetek választéka itt is 12-től 96 laposig terjedt, a legvékonyabbakért öt, a legvastagabbakért 42 hrivnyát kértek el, s mint megtudtam, egyenlő mértékben fogytak a különböző lapszámú füzetek. A gyurmakészletek 7–18 színt tartalmaztak, a legolcsóbbak 42, a legdrágábbak 125 hrivnyába kerültek. A tollak ára 3-tól 30 hrivnyáig terjedt, s mint megtudtam, a tíz hrivnyát kóstálók fogytak a legnagyobb mértékben. A filctollkészletek hat, tizenkét, illetve tizennyolc színt tartalmaztak, áraik 30 és 100 hrivnya között mozogtak, az árkülönbségek a minőségüktől is függtek, s leginkább a legolcsóbbakat vették a vásárlók. A tolltartókért 100–656 hrivnyát kértek el, s a 300–400 hrivnyába kerülők fogytak a legnagyobb mennyiségben. A történelematlaszok 100, a földrajzatlaszok 150 hrivnyába kerültek, a történelem, illetve a földrajz kontúrtérképekért viszont egyaránt 62 hrivnyát kértek el. A körzőkészletekért azok szegényesebb vagy gazdagabb tartalmától függően 37 és 150 hrivnyát kértek el, és a 100 hrivnyát kóstálókat vették a legnagyobb mértékben. A naplók árai pedig 65-től 150 hrivnyáig terjedtek, s mint az eladó kifejtette, az árkülönbözet a gyártóktól és a minőségtől függött. Csaknem mindegyikük belföldi gyártmányú volt, de akadtak német gyártmányúak is, és inkább a minőségesebbeket szerezték be a vevők. S hogy tavalyhoz képest mennyivel emelték meg a tanszerek árát? Mint megtudtam, 30 százalékkal.

Az a bizonyos iskolatáska pedig az idén jóval nehezebbé vált, mint a múlt évben. S csak a háború időtartamától függ, meddig emelkednek az árak, valamint az infláció…

Lajos Mihály