Továbbképzés és konferencia a Dorcas partnerszervezetei számára

2023. szeptember 11., 21:48 , 1176. szám

A holland Dorcas Jótékonysági Alapítvány több évtizede támogat különféle projekteket Kárpátalján. Ezek egyike a Fogadj örökbe egy nagymamát! program, melynek keretében holland magánszemélyek, illetve családok vállalják magukra egy-egy kárpátaljai szépkorú segítését.

A szervezet fő célja, hogy egy több szinten kiépített rendszer segítségével megismerjék a Kárpátalján élő, hátrányos helyzetben lévő embereket, majd pedig megadjanak bárminemű segítséget számukra annak érdekében, hogy a közösségeket felvirágoztassák.

A jótékonysági alapítvány munkájának köszönhetően kétoldalú kapcsolatot tartanak fenn a holland adományozók és a kárpátaljai rászorulók között, ugyanis a Fogadj örökbe egy nagymamát! program keretében a holland felajánlók, akik többnyire magánszemélyek, idézőjelesen örökbe fogadnak egy nagymamát Kárpátalján, akikről a továbbiakban gondoskodnak és anyagi támogatást nyújtanak nekik. A nagyik ennek fejében évente többször készítenek különböző üdvözlőlapokat, valamint rendszeresen beszámolnak adományozóiknak arról, hogyan alakul a sorsuk, és miként segíti őket a kapott támogatás.

A programban részt vevő partnerek számára szerveztek most továbbképzést a Dorcas Jótékonysági Alapítvány Közösségi Védőháló program felelősei kommunikációs, valamint problémamegoldási lehetőségek témakörben. Az alkalomnak a jánosi Helikon Hotel adott otthont.

Az Ukrajnában már 19 éve működő, időseket segítő projektnek most, az országot érő orosz agresszió miatt még nagyobb aktualitása van. A programban részt vevő önkéntesekre fokozottabb terhelés hárul, ugyanakkor fontos, hogy a kommunikáció az idősekkel folyamatos és élő legyen – hangzott el a konferencián.

A témában Radvánszky Ferenc, a Bótrágyi és Mezőkaszonyi Református Gyülekezet lelkipásztora tartott előadást, aki kiemelte, hogy nincs olyan probléma, amelyet Isten segítségével ne tudnánk megoldani.

„A Dorcas leginkább a kereszténység fényét megélve az emberi kihívásokat próbálja felvállalni, mégpedig úgy, hogy átéli, megfogalmazza, azután pedig valamilyen megoldást ad rá” – fogalmazott Radvánszky Ferenc.

„A közösség formálása kizárólag olyan emberekkel sikerülhet, akik elhivatottak és motiváltak. Az elért eredményt pedig hosszú távon is meg kell tanulni fenntartani. Ebben igyekszünk segíteni a partnereinknek” ‒ emelte ki Kovtun Okszána, a Közösségi Védőháló projekt felelőse.

„Célunk, hogy az idősek és rászorulók ne merüljenek feledésbe, a közösség, a gyülekezet úgy növekszik és fejlődik, ha az idősek is benne vannak. Mindenki érték, mindenki a közösség fontos eleme” – hangsúlyozta Kovtun Okszána, valamint hozzátette: „A mostani konferenciával is azt szerettük volna elérni, hogy önkénteseinkben megerősítsük azt a tudatot, hogy az idősek értéket képviselnek, és ne hagyjuk őket magukra.”

A háború következtében kialakult helyzet miatt egyre több idős marad magára Kárpátalján, ezért is fontos, hogy legyenek olyan segítőkész emberek, akik odafigyelnek a szépkorúakra.

A jótékonysági alapítvány minden olyan kezdeményezést támogat, amely egy-egy közösség megerősítését szolgálja. A partnerszervezetek, egyházközségek, gyülekezetek révén a Dorcas évente több alkalommal juttat el élelmiszercsomagokat a projektben részt vevő időseknek.

TV21 Ungvár/K. K.