Görögkatolikus családi nap Balazséron

2023. augusztus 8., 09:28 , 1171. szám

Az elmúlt héten szervezte meg bibliahetét a balazséri és makkosjánosi görögkatolikus testvéregyház. A hét folyamán a fiatalok bibliai utazáson vettek részt, melynek zárásaként a vasárnapi balazséri görögkatolikus szentmisét követően családi napot tartottak a híveknek.

Immár harmadik alkalommal szerveztek görögkatolikus bibliahetet Balazséron, melyhez rendszerint a település református testvérei is csatlakoznak.

A bibliahéten a két településről összesen 70 fiatal vett részt. Ezalatt olyan bibliai történeteket vettek alapul, amelyek példaként szolgálhatnak a fiatalok számára.

„Látjuk a bibliahét és a családi nap jótékony hatását, hiszen az elmúlt évek megpróbáltatásai után a családok örömmel mozdulnak ki otthonról, mi pedig igyekszünk számukra tartalmas programokat biztosítani” – hangsúlyozta Egressy Miklós, a Balazséri és Makkosjánosi Görögkatolikus Egyházközség áldozópapja.

A szervezők, ahogy az elmúlt években, úgy idén is egy előre megszervezett tematika köré építették a bibliahét programját. Idén Gedeon történetét, az irgalmas szamaritánust és a hit hőseit vették alapul.

Emellett számos más, tartalmas program várta a fiatalokat a bibliahét során, mint például különböző kézműves-foglalkozások és ügyességi játékok.

„Azért fontos, hogy találkozzunk egymással, mert úgy hiszem, ennek megtartó ereje van” – emelte ki a bibliahét kapcsán Dancs Katalin, a program szervezője.

„Az utóbbi években községünkben nincs falunap, nincs semmilyen közösségi alkalom, ahol összejöhetnek az emberek, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy jó volna lezárni a bibliahetet egy családi nappal, melynek révén a családi szálak megmaradhatnak, tovább erősödhetnek” – számolt be az áldozópap.

A görögkatolikus egyház augusztus 6-án Krisztus színeváltozását ünnepli, amikor az új termés már megérett és a vasárnapi istentiszteleten megszentelik azokat hálát adva a megtermelt javakért.

A családi napra számos programmal készültek a szervezők: a gyümölcsszentelést követően a fiatalok körhintázhattak, de kipróbálhatták a lézerharcot és a dartsfocit is a beregszászi Kaptár csapatának köszönhetően.

A programnak a Kárpátaljai Református Egyházkerület Beregi Egyházmegyéjének Bétel Rendezvényközpontja adott otthont.

TV21 Ungvár/K. K.