Kárpátaljai fiatalok a 11. Csillagpont és Ez az a nap! keresztény találkozón

2023. augusztus 1., 13:15 , 1170. szám

2023-ban immáron 11. alkalommal került sor július 24–29. között a Balaton-parti Zánkán a Kárpát-medence legnagyobb magyar református ifjúsági találkozójára, a Csillagpont elnevezésű fesztiválra. Érdekesség, hogy idén a másik nagy ökumenikus keresztény találkozó, az Ez az nap! megrendezését is egybekötötték a református rendezvénnyel. A kárpátaljai magyar református fiatalok körében igen nagy népszerűségnek örvend mindkét esemény. Az érdeklődés ebben az évben sem maradt el, hiszen 24 gyülekezetből több mint 100 kárpátaljai látogatott ki a két közös eseményre. A szervezők a rendezvény 6 napján 15 helyszínen több mint 100 programmal készültek. A szervezésről, az ott töltött minőségi időről Sipos József tiszakeresztúri református lelkipásztort, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) egykori vezetőjét, a rendezvény kárpátaljai szervezőjét kérdeztük.

– A KRISZ-es múltamból adódóan éveken keresztül kapcsolatban voltam a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájával, amelyik mindig a különböző Kárpát-medencei református ifjúsági szervezetekkel közösen szervezte meg a Csillagpontot. Ugyan az elmúlt időszakban ez a kapcsolat kicsit már elhalványult, és mi nem is tudunk mindig minden eseményen részt venni, most viszont, amikor jött a Csillagpont, úgy gondoltam, hogy aki szeretne részt venni rajta, és van lehetősége kiutazni az országból, azoknak biztosítsuk a rendezvényen való részvételét. Felkerestem az anyaországi illetékeseket, akik gyorsan reagálva felajánlották a segítségüket, és támogatták a kárpátaljai fiatalok részvételét a fesztiválon. Azonnal felajánlottak egy 50 fős buszt, hátha annyian összegyűlünk, mert szívesen látnának minket ingyen és bérmentve.

Emellett egy másik szálon is elindult a szervezés, mivel a magyarországi Tiszáninneni Református Egyházkerület Ifjúsági Missziója (TIREKIFI) is hívott meg Kárpátaljáról fiatalokat az eseményre. Így, Istennek hála, nagyon szépen alakult a dolog, s pluszban kaptunk még egy buszt, amit ki is használtunk, hiszen 100 fiatal gyűlt össze Kárpátaljáról. Az egyetlen kitétel az volt, hogy olyanok jelentkezését vártuk legfőképpen, akik jelenleg Kárpátalján élnek, hogy kicsit kiszakadjanak a viszontagságos hétköznapokból és feltöltődjenek. Ezek a fiatalok térítésmentesen vehettek részt a Csillagponton, amibe beletartozott az utazás, a részvételi díj, a szállás és az étkezés is. Ez így együtt 77 500 forintba került volna egy személynek. Viszont ez nem jelentette azt, hogy a fesztiválon való részvételt illetően bármilyen más kedvezményt nem vehettek volna igénybe azok, akik jelenleg nem Kárpátalján tartózkodnak. Mindenkinek volt lehetősége kedvezményt kérni, amit a szervezők teljes odaadással biztosítottak.

– Hogyan zajlott a fesztivál?

– A kárpátaljaiakat is ugyanúgy beosztották különböző kiscsoportokba, mint más résztvevőket. Emellett a TIREKIFI-nek is volt egy külön tábora a Csillagponton belül, és akik velük együtt regisztráltak, azoknak az ottani szabályokhoz kellett alkalmazkodniuk. Egyébként mindenkinek megvolt a napi programja, rutinja. Reggelente több helyszínen is lehetőség volt áhítatokra menni. Aztán következtek a főelőadások, amelyeket idén úgy hívtak, hogy „tali”, hiszen az idei Csillagpont jelmondata is az volt, hogy „Találj RÁ(M)!”. Ezek igazán fiatalosan és nagyon-nagyon változatosan zajlottak, mindig más előadóval, valamint drámai előadásokkal, színházi produkciókkal is kiegészültek, amelyek alátámasztották a mindenkori üzenetet. Én már sok Csillagponton vettem részt, az idein viszont lelket megérintő  előadások hangzottak el. A „talikat” követően a kiscsoportos beszélgetések következtek, aztán ebédeltünk, amit a szabadidős programok követtek, a balatoni fürdőzéstől kezdve egészen a „lehetőségek piacáig”. Az esti főelőadások is nagyon színesek és változatosak voltak. A nap végén pedig következtek a világzenei koncertek olyan népszerű előadók és együttesek részvételével, mint Horváth Tamás, a Nightspot, Dj Juhász, a Follow the Flow és a Chillest.

Pénteken került sor az Ez az a nap! idei találkozójára, amely összefonódott a Csillagponttal. Ezen az eseményen nekem is volt egy személyes szolgálatom. Nagy vonalakban vázoltam, hogyan éltük meg Kárpátalján a háború 500 napját, az elmúlt időszakot. Aztán itt is következtek a dicsőítő csapatok és a különböző fellépők: Hillsong London Worship, LZ7, AGAPE Worship, PZM, Oláh Gergő, TIBES.

A nagy távolság miatt a szombat délelőtti úrvacsorás istentiszteleten már nem tudtunk ott lenni, már reggel útra keltünk, mert még Kárpátalján belül is mindenkinek haza kellett érni, és Zánka sincs közel a határhoz. Nagyon köszönjük a Magyar Református Egyháznak, hogy biztosította számunkra a részvételt, hiszen körülbelül 10 millió forintba került a 6 napos ottlétünk, ami jelentős összeg.

Dankai Péter