Berlin tagadta, hogy védelmi paktumot kínálnának Ukrajnának cserébe az Oroszországgal folytatandó tárgyalások megkezdéséért

2023. február 27., 09:28

A német kormány tagadja azokat a híreket, miszerint Berlinnek, Franciaországgal és az Egyesült Királysággal együtt, konkrét terveik lennének egy védelmi paktumról Ukrajnával – közölte a kormány képviselője, akit a Jevropejszka Pravda idéz a Tagesschau nyomán.

Felidézte, hogy a biztonsági garanciák megvitatása a szövetségesek körében néhány héttel a háború kitörése után kezdődött el.

„Az utóbbi hónapokban nem volt új, konkrét státusz. Olaf Soltz kancellár és a francia elnök, Emmanuel Macron legutóbbi találkozóján Zelenszkij ukrán államfővel ez a kérdés nem játszott szerepet” – tette hozzá a szóvivő.

Korábban a Wall Street Journal számolt be arról, hogy Nagy-Britannia, Németország és Franciaország azt javasolta, Ukrajna kössön szerződést az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez való közeledésről, amely nagyobb hozzáférést biztosítana számára a nyugati haditechnikához, de ugyanakkor a béketárgyalások újraindítását irányozza elő Oroszországgal.

A javaslat szerint Ukrajna és a NATO egy bizonyos együttműködési megállapodást kötne, ami azonban nem jelentene tagságot a Szervezetben, míg Kijev vállalná, hogy megkezdi a béketárgyalásokat Moszkvával.

Az amerikai kiadvány szerint a február eleji párizsi találkozó alkalmával Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Soltz német kancellár közölte Volodimir Zelenszkijjel, hogy el kellene kezdenie a Moszkvával folytatandó béketárgyalások lehetőségének mérlegelését.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)