A szövetségesek megvitatták Ukrajna lehetséges biztonsági garanciáit a háború után

2022. április 20., 19:15

Az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Lengyelország, Románia, valamint az EU és a NATO vezetői 90 perces kapcsolatfelvételük keretében az Oroszországgal vívott háború után Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákat is megvitatták – jelentette az Interfax–Ukrajini hírügynökség a Reuters nyomán.

A Reuters azt írja, a francia elnök szóvivője szerint a szövetségesek megbeszélték, miként garantálhatnák Ukrajna biztonságát a háború után, ha az ország nem része a NATO-nak és automatikus védelmi mechanizmusának (az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye).

„Országunk (Franciaország – a szerk.) kész biztonsági garanciákat nyújtani. Ezek katonai szállítások lennének, hogy meg tudjon birkózni egy újabb támadással, vagy esetleg olyan garanciák, amelyek lehetővé teszik, hogy az Ukrajnát ért támadás esetén beavatkozhassunk úgy, hogy fel tudjuk mérni, hogyan segíthetünk neki” – mondta el a francia tisztviselő.

Szerinte ezek a garanciák inkább arra a védelmi záradékra fognak emlékeztetni, amely az Európai Unió tagjai között jelenleg is létezik, nem pedig a NATO 5. cikkelyéhez hasonló védelmi mechanizmusra, amely automatikus katonai támogatást ír elő az egyik tagállam elleni támadás esetén.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)