Hrojszman: Három év alatt mintegy 15 ezer ukrán halt meg az utakon

2018. január 25., 18:37

Ukrajnában három év alatt 15 300 polgár halt meg közlekedési balesetben – jelentette ki a kormány csütörtöki ülésén Volodimir Hrojszman miniszterelnök, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

A kormányfő szavai szerint az új, jó minőségű utak kiépülésének következtében jelentősen nőtt a járművek sebessége. Ugyanakkor nem épülnek a közlekedés sebességének ellenőrzését lehetővé tevő „technikai eszközök”.

„Itt nem csak az ellenőrzés kérdéséről van szó. Ott van még azoknak az elemeknek a megépítése, amelyek csökkentik a sebességet az utakon, és biztonságossá teszik a közlekedést” – mondta.

A miniszterelnök jelezte, 2018-ban „intézkedési rendszer létrehozását” tervezik a közlekedés ellenőrzésére az utakon. Véleménye szerint ez segít 30%-kal csökkenteni a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát.

„Képzeljék el, ha létrehozzuk ezt a rendszert, 4-5 ezer ember életét menthetjük meg” – mondta Hrojszman.

Hozzátette, a kormányzatnak már évekkel ezelőtt meg kellett volna ezt tennie, ám jelenleg prioritást élvez a kérdés.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy egy, a Legfelső Tanácsban bejegyzett törvénytervezet elfogadása esetén többszörösére nőnének a közlekedési szabályok megsértéséért kiróható bírságok és büntetési tételek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)