Az ajándékozás veszélyeiről

2016. május 25., 08:33 , 802. szám

„Az ingatlanberuházó felajánlotta, hogy a költségeink csökkentése érdekében adásvételi szerződés helyett ajándékozással adja át számunkra a lakásunkat. Milyen problémáink származhatnak ebből a későbbiekben? Például előfordulhat, hogy az építtető visszavonja az ajándékozási szerződést?”

– Mindenekelőtt szögezzük le: az ajándékozási szerződést alapvetően az különbözteti meg a polgárjogi szerződések többségétől, hogy az abban foglaltak ingyenesek, vagyis az ajándékozónak nem áll jogában ellenszolgáltatást követelni az ajándék fejében a megajándékozottól. Ezért amennyiben a szerződés bármilyen anyagi vagy nem anyagi jellegű cselekményre kötelezi a megajándékozottat az ajándékozó javára, a dokumentum nem tekinthető ajándékozási szerződésnek.

Ukrajna polgári törvénykönyve (Ptk.) 718. cikkelye értelmében az ajándékozónak jogában áll elajándékozni bármilyen ingatlant, amely a tulajdonát képezi. Ajándékozásnál be kell tartani az ajándékozási szerződéssel szemben támasztott formai követelményeket (lásd a Ptk. 719. cikkelyét!), s el kell végezni a megajándékozottnak átadott ingatlan tulajdonjogának állami regisztrációját. Amennyiben az ajándékozás tárgya befejezetlen ingatlan, az ajándékozás előtt az ajándékozónak be kell jegyeznie annak tulajdonjogát az állami regisztrációs hivatalban.

A Ptk. 727. cikkelye valóban lehetőséget ad az ajándékozási szerződés felbontására az ajándékozó kezdeményezésére, méghozzá a következő esetekben:

– ha a megajándékozott az ajándékozóval, annak szüleivel, házastársával vagy gyermekeivel szemben szándékos élet- vagy vagyon­ellenes bűncselekményt követett el (az ajándékozó örököseinek szintén jogukban áll követelni az ajándékozási szerződés felbontását, amennyiben a megajándékozott szándékos emberölést követett el az ajándékozó ellen);

– ha a megajándékozott az ajándékozó számára nagy nem anyagi értéket képviselő ajándékot a visszafordíthatatlan megsemmisülés veszélyének teszi ki;

– ha a megajándékozott gondatlansága miatt a kulturális értéket képviselő tárgyat a megsemmisülés vagy számottevő károsodás veszélye fenyegeti.

A felsorolt esetekben – és amennyiben megőrizte az ajándékot – a megajándékozott köteles természetben visszaszolgáltatni azt az ajándékozónak.

Mindenképpen azt javaslom, hogy mielőtt beleegyezne a lakásvásárlásnak ebbe a módjába, kérje el az aláírandó szerződés tervezetét, s azt mutassa meg egy ügyvédnek. Az sem árt, ha – ez minden ingatlan-adásvételi szerződés megkötése előtt ajánlott – meggyőződik róla, hogy az ingatlanberuházó rendelkezik valamennyi szükséges engedéllyel és a tulajdonjogot igazoló okmánnyal a telekre és magára az ingatlanra vonatkozóan.

hk