Újabb civil áldozatok az ATO-ban

2016. április 29., 13:49

Az elmúlt 24 óra során a „törvénytelen fegyveres alakulatok” 10 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán kormányerőkre a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – jelentette az UNIAN hírügynökség az ATO vezérkarának sajtóközpontjára hivatkozva.

A sajtóközpont tájékoztatása szerint a helyzet változatlanul Mariupol térségében a legfeszültebb.

„Hajnalban (április 28-án – UNIAN) az ellenség 120 mm-es aknavetőkből nyitott tüzet megerősített állásainkra Sirokine környékén, napközben pedig 82 mm-es aknavetőkből mértek csapást a fegyveresek az ukrán alakulatok állásaira a feleket elválasztó demarkációs vonalnak ezen a szakaszán” – derül ki a vezérkar tájékoztatójából.

Ezen kívül Marjinka körzetében a kormányerőket ellenséges mesterlövész tartotta tűz alatt.

Ugyancsak az UNIAN ismerteti az EBESZ különleges megfigyelő missziójának tájékoztatóját a Donyeck megyei Olenyivkánál végrehajtott tüzérségi támadásról. Az EBESZ közleményéből kiderül, hogy négy civil életét vesztette, egy pedig megsebesült a DNR szakadár „köztársaság” ellenőrző pontja közelében április 27-ére virradóra becsapódott lövedékektől. A helyszínen járt EBESZ-megfigyelők előzetes értékelése szerint az ellenőrzőponthoz vezető úton közlekedő járművekre, illetve a közeli lakott területre legalább 120-122 milliméteres fegyverekből adtak le lövéseket, amelyektől két gépkocsi és a közeli lakóházak is megsérültek.

Az ATO vezérkara tagadta, hogy a kormányerők hajtották volna végre a támadást. Indoklásuk szerint az ukrán alakulatok legközelebbi állásai az aknavetőik lőtávolságán kívül helyezkednek el, s egyébként sem vezényeltek a minszki megállapodás által tiltott nagykaliberű fegyvereket a térségbe, amit az EBESZ megfigyelői is megerősíthetnek. Ily módon a halálos lövéseket csakis az ideiglenesen a törvénytelen fegyveres alakulatok által ellenőrzött területekről adhatták le.

(unian.ua/Kárpátalja)