Porosenko nem fél az ukránok tömeges kivándorlásától a vízummentesség megadása után

2016. április 25., 19:01

Megalázó az ukrán polgárokra nézvést a gyanú, miszerint tömegessé válik a kivándorlás azt követően, hogy az Európai Unió vízummentességet biztosít az országnak – közölte Petro Porosenko elnök az ukrán tévécsatornák által vasárnap este sugárzott interjújában, melyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata ismertet.

„Hiszek az ukránokban! Az ukránok még azután sem hagyták el Ukrajnát, hogy az áldozataivá váltak az Oroszország által országunk ellen indított agressziónak” – mutatott rá az elnök.

Az államfő meggyőződésének adott hangot, hogy a vízummentesség megadása éppen ellentétes folyamatot indít el. Szerinte az ukránok százezreinek, akik jelenleg az Európai Unió tagországaiban tartózkodnak, végre lehetőségük nyílik hazatérni, nem kell annak módját kutatniuk, miként találkozhatnának a családtagjaikkal. „Az efféle gyanakvással egyszerűen megalázzuk a polgárokat” – tette hozzá Porosenko.

A DT emlékeztet, hogy az Európai Bizottság április 20-án határozattervezetet nyújtott be az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban az ukrán polgárokra vonatkozó vízumkényszer visszavonásáról. Optimista kijevi politikusok szerint az Unió még idén nyáron dönthet a vízummentesség megadásáról.

(zn.ua/Kárpátalja)