Bizonytalanná vált a parlamenti koalíció helyzete

2016. március 25., 08:39

Oleh Ljasko, a nevét viselő Radikális Párt vezetője csütörtökön átadta Volodimir Hrojszman parlamenti elnöknek azt a dokumentumot, amellyel a párt parlamenti képviselői visszavonják aláírásukat a koalíciós megállapodás alól. Az Ukrajinszka Pravda szerint ezt Viktorija Szljuszar, a Narodnij front párt képviselője jelentette be csütörtökön a házelnöknél tartott tanácskozást követően.

„Oleh Ljasko átadta Volodimir Hrojszmannak az aláírásait arról, hogy visszahívja képviselői kézjegyeit a koalíciós megállapodás alól. Ily módon jelen helyzet szerint ott 226-nál kevesebb aláírás marad. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a mai napra kétségek merülnek fel a koalíció létezését illetően” – közölte.

Ugyanakkor Volodimir Hrojszman parlamenti elnök sajtótájékoztatóján újságíróknak kijelentette, hogy nem köteles bejelenteni a koalíció széthullását.

„Nem vagyok köteles bejelenteni a koalíció feloszlatását, mivel ez sehol sincs előírva” – mondta.

„A koalícióban ma gyakorlatilag 226 képviselőnél kevesebb van. Ez azt jelenti, hogy cselekvésképtelen” – tette hozzá.

Hrojszman megindokolta azt is, hogy mostanáig miért tekintették működőnek a koalíciót.

„Nézzék, ha nálam, a parlament apparátusában van egy névsor, amelyben több mint 230 név szerepel, nem mondhatom önöknek, hogy 225 van benne, mivel azt minden képviselő aláírta. Most ők visszavonják az aláírásukat, mi újraszámoljuk azokat, s ez mindenki számára abszolút hozzáférhető információ lesz” – jelezte.

Az Ukrajinszka Pravda parlamenti forrásokra hivatkozva később arról írt, hogy a koalíció pártjainak frakcióvezetői pénteken találkozót tartanak, amelyen a koalíciós megállapodás kiegészítése lesz a téma. Egyes hírek szerint ma délután Volodimir Hrojszman házelnök, akit a Petro Porosenko Blokkja (BPP), a koalíció legnagyobb pártja a kormányfői posztra szándékozik jelölni, ismerteti kormányprogramját. Jurij Lucenko, a BPP frakcióvezetője jelezte, valamennyi koalíciós párt kész támogatni Hrojszman jelölését, ezt azonban a pártok részéről egyelőre nem erősítették meg. A Narodnij frontnál, a létszámát tekintve a koalíció második legnagyobb frakciójánál mindössze annyit közöltek, hogy készek megvizsgálni a kérdést.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)